Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

İlhanlılar

Toluy (Tuluy) Han'ın oğlu Hülagü Han tarafından İran'da kurulur. Hülagü'nün hedefi, Irak, İran, Suriye, Kafkasya, Anadolu, Mısır ve  Alamut Kalesi'ni ele geçirip Moğol Hanlığına bağlamaktır. Bu amaçla 130 bin kişilik ordusuyla Karakurum'dan yola çıkar.

Alamut Kalesi Elburz dağları üzerinde olup daha çok İsmaili mezhebinin kurucusu Hasan Sabbah dönemiyle tanınmaktadır. Kale daha önce Sultan Melikşah, Sultan Muhammed Tapar ve daha birçok hükümdar tarafından kuşatılır ama fethi kimseye nasip olmaz.

Alamut Kalesini almak ise Hülagü Hana nasip olur. 19 Kasım 1256'da  Rükneddin Hürşah Moğol askerlerine karşı koyamaz ve kale Moğollar tarafından ele geçirilir. Hülâgû Han kale halkını kılıçtan geçirir. Kütüphaneyi ise veziri tarihçi Alâeddin Atâ Melik Cüveynî'ye teslim eder. Atâ Melik Cüveynî, devrinin önemli aydınlarından biri olup  "Târîh-i Cihângüşâ" adlı yapıtı vardır.

Hülagü Han, 1258 yılında Bağdat'ı ele geçirerek Abbâsî hilâfetine son verir. Halife Mustasım ve yakınları katledilir. Irak, Azerbaycan ve Suriye'yi alır.

*

Hülagü Han 8 Şubat 1265 tarihinde öldükten sonra yerine büyük oğlu Abaka Han geçer. Abaka, devletin sınırlarını hayli genişletir. Bu arada İslam beldelerini yakıp yıkar. Abaka'nın 1282 yılında ölümünden sonra yerine kardeşi Teküder  geçer. Ahmed Teküder Müslüman olur ve İslamiyeti seçtiğini Türk-Kölemen Hükümdarı Kalavun'a bildirir. Kalavun bu gelişmeden çok memnun kalır. Teküder, iki yıl tahtta kaldıktan sonra Abaka'nın büyük oğlu Argun tarafından tahttan indirilerek öldürülür.

1295 yılında İlhan olan Gazan Mahmud Han ise Müslüman olduğunu ilan eder. İslamiyet devletin resmi dini olur. Gazan Hanın uçmağa varması üzerine yerine Olcaytu Han geçer. Olcaytu ölünce yerine Ebû Said Bahadır Han hükümdar olur. Bahadır Han İlhanlıların son hükümdarı olarak tarihte yer alır.

 

*

İlhanlılar Müslüman olduktan sonra İslam beldelerini kalkındırır. İmar faaliyetlerine önem verirler. Bilim adamlarına saygı gösterilir. Dönemin kültür adamları arasında Şirazlı Kutbettin, Hümani Tebrizi, Şemseddin Cüveyni, Vassaf, Mehmet Kazvini sayılabilir. Şemseddin Cüveyni, Argun Han tarafından idam edilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları