Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

İkinci Karabağ Zaferi'nin geniş analizi: Vatan Savaşı Tarihi

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül 2020 tarihinde başlayarak 10 Kasım 2020 günü sona eren 44 günlük savaş tarihe İkinci Karabağ Savaşı olarak geçmiştir.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorunlar yıllardır sürmektedir. Bilindiği gibi Rusya, Çar I. Petro döneminden beri tüm Kafkasya''yı ele geçirmek niyetindedir. Çar Grandük Nikola da 1828 yılında Türkmençay Antlaşmasını onayladıktan sonra bir Ermeni vilayeti kurulması için bir karara imza atmıştı. Rus destekli Ermeni çeteleri ayrıca Osmanlı Devletine karşı ayaklanmışlar binlerce insanın ölümüne neden olmuşlardı. Osmanlı Türkleri ve Azerbaycan Türklerinin çektiği sıkıntılar ve yaşanan vahşetlerle ilgili birçok araştırma kitap ve binlerce makale kaleme alınmıştır.

Azerbaycan Türklerinden öğretmen, yazar, Dr. Aygün Hasanoğlu, Ermenilerin Azerbaycan''a karşı toprak iddiaları, yaşanan gelişmeler, tarihi süreç ve son Ermenistan ve Azerbaycan arasında çıkan savaşı anlatan Vatan Savaşı Tarihi-Şahsiyet Faktörü adlı kitabı hediye etti. Bize de tanıtma görevi düştü.

*

Bakü Şehir İcra Hakimiyeti ve Azerbaycan Millî Bilimler Akademisi Abaskulu Ağa Bakıhanof Tarih Enstitüsü''nün ortak projesi olan eserin proje başkanı ve önsöz yazarı Eldar Azizov, Bilim editörü ise profesör Kerim Şükürov.

Eser hakkında yapılan açıklamada, "Kitap Azerbaycan tarihinin en şanlı sayfalarından birini 27 Eylül 2020''de başlanılmış, işgal edilmiş topraklarımızın kurtarılması ve Azerbaycan''ın tarihî zaferiyle sonuçlanmış 44 günlük Vatan savaşını yansıtmaktadır" ifadeleri kullanılıyor. Ayrıca Birinci Karabağ Savaşı, yenilme sebepleri, Haydar Aliyev dönemi, Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasının çözümü yönünde faaliyetlerden bahsedilmektedir. Sonra Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dönemi, İkinci Karabağ Savaşı, zafer ve diplomasisi araştırılarak okuyucuya sunuluyor.

*

Bakü Şehir İcra Hâkimiyeti Başkanı Eldar Azizov "Büyük zaferde şahsiyet faktörü" başlıklı bir yazı kaleme alırken, "1905-1907 ve ardından 1918-1920 kanlı olayları, Ermeni milliyetçiliğinin vahşi doğasını tüm çıplaklığıyla gösterdi" ifadelerini kullanıyor.

Eserin birinci bölümünde Ermenistan''ın Azerbaycan''a yönelik arazi iddiaları ve işgalin yeni aşaması anlatılırken, ikinci bölümde Haydar Aliyev''in ordu inşası siyaseti üzerine bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde ''Diplomatik faaliyet'' başlığı altında çağdaş dönemde Azerbaycan''ın millî çıkarlara dayalı dış politikasından bahsedilmektedir. Kitabın dördüncü bölümünde "Askerî operasyon planlarının hazırlanması ve yönetilmesinin geniş kapsamlı askeri reformların zafere giden yolun temelini attığı" belirtilmektedir. Beşinci bölüm Cumhurbaşkanı, halk, ordu ve siyasi partilerin birliğinin sağlanmasına dair. Ayrıca İkinci Karabağ Savaşının sosyal medya cephesi hakkında bilgi verilmektedir. Kitabın altıncı bölümünde de tarihî zaferin jeopolitik sonuçları anlatılmaktadır. Yedinci bölüm ise İlham Aliyev''in işgalden kurtarılan arazilere yaptığı ziyaretler ve buralarda başlayan inşa faaliyetleri hakkında bilgi yer almaktadır.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları