Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

İdealist gençlerin dergisi: Yeni ufuk

Türk fikir adamlarından Cemil Meriç, dergiler için "hür tefekkürün kalesi" ifadelerini kullanıyor. Günümüze kadar Türk bilim ve irfanına hizmet eden yüzlerce dergi yayımlanmıştır. Bunlardan biri de idare yeri Denizli Pamukkale olan aylık eğitim ve kültür dergisi yeni ufuk. Her sayı Türk kültürüne ve Türk ulusuna hizmet eden aydınları kapağına taşıyan derginin üç sayısını bugün köşemizde tanıtmayı uygun gördük.

*

yeni ufuk, Aralık 2020 tarihli 77. sayısında S. Ahmet Arvasi''nin fotoğrafıyla "Bugünkü bilgilerimle Afrika''da doğup yaşasaydım yine Türk Milliyetçisi olurdum" sözünü kapağına taşırken, konuyla ilgili yazı Bayram Kiriş''e ait.

Ahmet Arvasi''nin his dünyasının gâyet berrak olduğunu, onun ''Oğuz''un çocuklarına'' Türk''ü anlattığını belirten Kiriş, Arvasi''nin "Türkün tarihte neler yapabildiğinden yola çıkarak bugün ve yarın neler yapabileceğini göstermeye çalıştığını" ifade ediyor.

Arvasi''nin düşünce dünyasının Türk Milletine duyduğu derin sevgi ve bağlılık üzerine inşâ olduğunu anlatan Bayram Kiriş, Arvasi''nin Türkçülüğü tarifini anımsatıyor. Arvasi''ye göre, Türkçülük, Türk Milliyetçiliğinin özel adıdır.

yeni ufuk dergisinde ayrıca Ahmet Arvasi''nin "Eğitim ve Politika" başlıklı makalesi yer almaktadır.

Derginin yazarlarından Emrah Varol "Kanlı Noel ve mavi vatan", Nail Kocabay "Biz böyle değildik", Nuri Serbest "Türk''ün töresi üzerine düşünceler", Ahmet Çağlar "Türk milletinin sadâsını duymaya teşebbüs yahut şiirin sırrına eren bir ülkücü olarak Turgut Tünay", Seyran Şahin "Oğuz boylarından: Büğdüz", Berat Üner de "Yemen! Ah Yemen" başlıklı makaleleriyle sayfalarda yer alıyor. 

Hamit Göktürk, Doğu Türkistan Türklerinin lideri, kutsal dâvanın yılmaz bayraktarı İsa Yusuf Alptekin''i anlatırken, Salih Aydın ise "Bir zamâne öyküsü 2" ile sayfalarda yer alıyor. Dergide ayrıca Türk fikir adamlarından Peyami Safa (1899-1961)''nın "Yatalak cemiyetlerin gençliği" başlıklı makalesinin yayımlandığı görülüyor.

*

yeni ufuk, Eylül 2020 tarihli 74. sayısında Mümtaz Turhan''ın öğrencisi sosyal psikoloji profesörü Erol Güngör''ün fotoğrafını kapağa taşırken, "Lisânı ve üslûbu ile usulü ve ilmi ile irfânı ve imânı ile bir Türk münevveri" ifadelerini kullanıyor. Güngör''le ilgili makaleyi Nail Kocabay yazarken, Erol Güngör''ü dostlarının kaleminden anlatıyor. Dergide ayrıca, Güngör''ün Hamle dergisinin "İnanmış Aydın''ın Problemleri" başlıklı röportajlar serisinde yöneltilen sorulara verdiği cevaplar okuyucuya tekrar anımsatılıyor.

yeni ufuk dergisinde bu kez Ahmet Arvasi''nin "Eğitimde teori ve pratiğin değeri" ile Peyami Safa''nın "İdealsiz adamı çeviren boşluk" başlıklı makaleleri okura sunuluyor.

Emrah Varol, Hamza Agahoğlu, Hüseyin Güneş, Burak Atıcı, Nuri Serbest, Melisa Temiz ise derginin yazarları arasında "bizde varız" diyor.

*

yeni ufuk''un Ocak 2023 tarihli 102. sayısında ise "Darağacında bir bayrak" başlığı altında Kerküklü şehit Necdet Koçak''ın fotoğrafı kapakta yer alıyor. Konuyla ilgili makaleyi Reşat Salihi kaleme alırken, 16 Ocak tarihinin Türkmeneli Şehitleri Günü olduğunu anımsatıyor. Necdet Koçak, Abdullah Abdurrahman, Adil Şerif ve Rıza Demirci''nin şehit edildiği gün olduğunu belirtiyor.

Irak Türklerine ağırlık verilen derginin bu sayısında Rıza Demirci, "Gelecek nüfus sayımı ve Irak Türkmenleri", Firas Ağaoğlu da "Irak''ta bin yıllık Türk varlığı" üzerine not düşüyor.

Kültür adamlarımızdan Sakin Öner, "Büyük vatansever Mehmet Âkif Ersoy''un Millî Mücadele''deki yeri ve önemi" üzerinde duruyor.

yeni ufuk''ta Ahmet Arvasi''nin "Ekonominin tarifi ve İslâm", Peyami Safa''nın "Gençlik ve Efendilik", Ziya Gökalp''ın "Mefkûre" başlıklı makalelerine sayfalarda yer verildiği görülüyor. Ayrıca Süleyman Türkeş Dedeci, Kemal Güç, Samet Yıldız''ın yazıları bulunuyor. 

*

yeni ufuk''un İmtiyaz Sahibi Mehmet Nuri Serbest, Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Berkan Sözer, editör Hasan Okyay. Yayın ekibinde Birsen Türkmen, Gizem Sultan Çin, Nimet Karakurt gözüküyor. 

Kapak tasarımı Ferhat Genç, Sosyal Medya sorumluları ise Orhan Özarı ile Mert Hayla.

*

"Yeni ufuklara doğru" sloganıyla 102 sayıya ulaşan yeni ufuk dergisine uzun ömürler dileğiyle.

Esen kalın.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları