Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Hüseyin Cavit ve Türkiye Sempozyumu

Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Azerbaycan Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği''nin birlikte düzenlediği "Hüseyin Cavit ve Türkiye" konulu Uluslararası Sempozyum 4 Kasım günü üniversitenin Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda gerçekleşti. Biz de arkadaşlarla sempozyumu izlemek üzere üniversiteye gittik. 

Sempozyumun açılış konuşmasını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Harun Duman yaptı.

Dr. Şergiyye Memmedova ise Hüseyin Cavit''in şahsı, yaşamı ve bıraktığı eserlerin önemini anlattı. Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Rafael Hüseynov da "Ebedi Hürriyet ve Sema Şairi Cavit" başlıklı sunum yaptı.

*

Doç. Dr. Erdinç Aslan''ın sunuculuğunu yaptığı ilk oturumda Prof. Dr. Eyyüp Guliyev (Azerbaycan) "Hüseyin Cavit Küçük Gezegeni''nin Adlanma Tarihi", Dr. Enver Uzun "Günümüz Yaşamında Cavit ve Kadın", Doç. Dr. Azer Turan  (Azerbaycan) ise "Cavit''in İstanbul Dönemi" üzerine konuştular.

Türkolog, dil bilimci Dr. Yusuf Gedikli ise "Hüseyin Cavit''in İstanbul Mektupları" üzerine bilgi verdi, mektuplardan bazı bölümler okudu. Bulgaristan''dan gelen Nurten Remzi de "Hüseyin Cavit ve Dünya Edebiyatı" üzerine sunum yaptı. Nurten Remzi, Türkiye''de bulunmak ve Türk dünyasından gelen aydınlarla birlikte olmaktan dolayı çok sevinçli olduğunu söyledi.

*

Öğleden sonraki oturumu ise Doç. Dr. Mehdi Genceli yönetti. İkinci oturumda Prof. Dr. Kulzhibek Kusmanova (Kazakistan) "Hüseyin Cavit Yaratıcılığının İncelenmesi Üzerine", Gülsayazhan Yessimbayeva (Kazakistan) "Dünya Edebiyatından Hüseyin Cavit", Prof. Dr. Rüstem İkbal (Özbekistan) "Hüseyin Cavit ve Özbek Edebiyatı" üzerine konuştular. Turan Hümbetova (Azerbaycan)  "Yazarlar ve Stalin''in Zulmü", Doç. Dr. Sevil Priyeva ise "Hüseyin Cavit''in ''İblis'' Eseri Dünya Edebiyatında" konulu konuşma yaptılar.

*

Sempozyumun kapanış konuşmasını Prof. Haluk Harun Duman yaptı. Sonra Azerbaycanlı sanatçıların konseri izlendi. Konuşmacılara plaketler verildi. Sempozyumu düzenleyenler ise şöyle: Prof. Dr. Haluk Harun Duman, Doç. Dr. Nermin Özcan Özer, Dr. Şergiyye Memmedova, Dr. Burcu Sıbıç, Araştırma Görevlisi Cem Öz, Soner Atalan. Etkinliği Hüseyin Cavid Ortaokulu öğrencileri, üniversite öğrencileriyle seçkin bir davetli topluluğu takip etti.

Esen kalın.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları