Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Hun Türklerini yazmak…

Hun Türkçesi üzerine yaptığı araştırma ve incelemeleriyle tanınan Türkolog Yusuf Gedikli, "Göçebeler" ve "Hun Türklerinde iktisat" hakkında da okura önemli bilgiler veriyor.

Gedikli'nin kaleme aldığı "Hunlar ve Göktürkler Üzerine" adlı eseri Haziran 2020, "Avrupa Hunları ve Avrupa Hun Türkçesi" adlı yapıtı ise 2021 yılında okurla buluşmuştu. 

Hunların uçsuz bucaksız bozkırlarda özgürce yaşadığını, hayatlarını askerlikle kazandığını belirten Gedikli, Hun Türklerinin amacının iki Roma'yı yıkmak değil ganimet, haraç, vergi ve tutsaklardan fidye almak, ticaret yapmak olduğunu ifade ediyor. Hun Türklerinin yerleşik uygarlıklara dokunmadığını, anılan bu devletleri ortadan kaldırmadığına dikkat çeken Gedikli, bunun nedenini şöyle açıklamaktadır: "Yerleşik devletler onlara her daim lazımdı. Çin, Roma gibi devletler geçimlerini askerlikle, savaşla kazanan göçebe devletler için doğrudan doğruya hayat kaynağıydı. Ol nedenle yıkılmak istenmemişlerdir."

*

Hunlarda sivil hayat, hayvancılığa dayanırken, at, koyun, keçi, sığır en çok besledikleri hayvanlardı. Ata çok önem verilirdi. Balıkçılık, avcılık geçim kaynakları arasındaydı. Avcılık hayvanların etleri, kürkleri ve derilerinden yararlanmak için yapılıyordu. Hun Türklerinin yaşadığı coğrafya su bakımından zengin olup göl ve ırmaklar çoktu. Avladıkları hayvanlar arasında tavşan, geyik, karaca daha çok görülürdü. Sosyal ve kültürel hayat bakımından da ileri oldukları birçok kaynakta yazılıdır.

*

Yusuf Gedikli, yapıtında bu konuda şu bilgileri vermektedir: "Tabi ki, bütün işleri savaş olamazdı, olmamıştır da. Hun toplumunda da kadınlar, çocuklar, yaşlılar vardı. Doğumlar, ölümler, hastalıklar, evlenmeler vardı. Gelenekler görenekler vardı. Demek istediğimiz Hunların da sosyal, kültürel, iktisadi vb. bir yaşamlarının var olduğudur."

*

Gedikli'nin, Hunlar hakkında kaleme aldığı başka yapıtları daha vardır. Yayımlanmayı bekleyen bu eserlerin adları şöyle:  "Kafkasya Hunları ve Kafkasya Hun Türkçesi", "Akhunlar ve Akhun Türkçesi", "Asya Hunları ve Asya Hun Türkçesi."

*

Yusuf Gedikli, kitaplarında olaylara tahlilci yaklaşmakta, neden-sonuç ilişkisine değinmekte, yer yer karşılaştırma metodu uygulayarak fikir yürütmektedir. Bu yönüyle Gedikli, aynı zamanda bir düşün adamıdır.

Dil bilimci olup "Dillerin Şifresi" adlı bir eseri yayınlanmıştır. Şu an "Hint-Avrupa Dillerinin Köken Bilimine Giriş ve Türkçenin Köken Bilimi Sözlüğü (1 cilt)" adlı bir başka yapıtı hazırladı ve bitirdi, tashihleri yapıldı. Bu yıl sonuna doğru yayınevine verilecek olup önümüzdeki yıl (2022) yayınlanacak. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları