HPV testi nasıl yapılır ‘HPV testi nedir kimlere yapılır

HPV testi nasıl yapılır ‘HPV testi nedir kimlere yapılır
Son dönemde çok sık gündeme gelen ve rahim ağzı kanserinin baş nedenlerinden biri olan HPV virüsünden korunmak isteyenler HPV testi nasıl yapılır sorusunu sormaya başladı.

Sürekli gündeme gelen, hatta gündemden düşmeyen HPV virüsü (insan papilloma virüsü) aşısı olan öldürücü bir virüs türü olarak karşımıza çıkıyor. Ancak aşısı ithal edildiği için ülkemizde ücret alınan aşı, birçok kadın tarafından ihmal ediliyor. Ancak kadın erkek herkes HPV testi nasıl yapılır diye merak ediyor. Virüsün bünyede olup olmadığının anlaşılması için yaptırılan HPV testi hakkında detayları araştırdık.

HPV’nin varlığından emin olmayanlar ya da yüksek risk grubuna dahil olup olmadığını anlamak isteyenler HPV testi nasıl yapılır sorularını soruyor. Arama motorlarında da aratılan bu sorgulama öncesinde ‘HPV nedir, HPV aşısı kimlere yapılmalı’ konularına da değinmek gerekiyor. Tüm detaylarını bilenler, HPV testi hakkında da doğru sonuçları bilmeliler.

i-001.webp

HPV NEDİR VE NEDEN OLUR?

‘Human Papilloma Virus’ adıyla bilinen ve Türkçede insan papilloma virüsü anlamına gelen ve kısaca HPV olarak anılan virüs, serviks kanserine ve genital siğillere neden olan bir virüs türüdür. Ölümcül bazı türleri bulunan bu virüsün 200’den fazla çeşidi vardır.

Rahim ağzı kanserine neden olabilen tehlikeli HPV türleri bulunur. Ancak diğer zararsız türleri de vardır. HPV testi ise henüz kansere dönüşmeyen, deri üzerinde lezyonlara neden olmayan HPV’nin tespit edilmesi için kullanılır.

HPV’nin tip 16 ve tip 18 türleri, kadınlarda rahim ağzı kanserinin yüzde 90’ından fazlasının temel nedenidir. Bu sebeple HPV testi tüm kadınlara önerilir.

HPV NASIL BULAŞIR? KADINLARDA HPV NEDEN OLUR?

İnsan papilloma virüsünün nasıl bulaştığına dair toplumda yanlış bilgiler yaygın olarak dolaşsa da virüsün bulaşmasında 2 farklı yol vardır. Son derece bulaşıcı olduğu bilinen HPV, cilt teması yoluyla ya da cinsel yolla bulaşabilir.

HPV nasıl bulaşır diye soranlar bilmeli ki; sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi yerlerden de bulaşabilen HPV, cinsel temas yoluyla da bulaşabilir. Ortak kullanılan eşyalar veya siğillere direkt temas etmek de bu virüse neden olabilir.

hpv-test.jpg

HPV TESTİ NEDİR VE KİMLERE YAPILABİLİR?

Ortalama 10 - 15 yıl içinde rahim ağzı kanserine neden olabilme ihtimali bulunan HPV için aşı gerekli görülüyor. Ancak aşı olmadan önce test yaptırmak isteyenler ‘HPV testi nasıl yapılır’ sorusunun cevabını merak ediyorlar. Ayrıca herkese yapılabilir mi sorusu da merak konusu oluyor.

HPV testi nasıl yapılır erkek ve kadın için değişir mi diye merak ediyorsanız, iki cinsiyet için farklı şekilde yapıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Rahim ağzı kanserinden korunmak için virüsün varlığının bilinmesi gerekiyor. HPV testine aynı zamanda serviks kanseri tarama testi de deniyor. Ancak HPV testinin pozitif çıkması, rahim ağzı kanseri olunduğunu göstermiyor. Yine de yüksek risk grubunda olan bu kişilere HPV aşısı mutlaka yapılmalı.

HPV TESTİ NASIL YAPILIR?

Kadın veya erkekler için HPV testi nasıl yapılır sorusunun cevabı farklılık gösterir. Genital siğillere neden olan virüs, erkeklerde lezyondan örnek alınması yoluyla yapılırken kadınlarda rahim ağzından sürüntü alınması yoluyla test edilir.

Erkeklerde lezyon büyükse biyopsiyle alınması gerekebilir.

Kadınlarda ise HPV testi herkese aynı şekilde yapılmayabilir. Genellikle cinsel temas yaşamış kadınlarda rahim ağzından sürüntü alınabilir. Bununla ilgili ‘bakirelere HPV testi yapılır mı’ sorusu çok fazla aratılıyor. Henüz cinsellik yaşamamış kadınlarda yüksek risk faktörü yoksa HPV testi rahim ağzından sürüntü alınma yoluyla yapılmaz.

Ancak risk varsa, kişiden yazılı izin alınmak kaydıyla nadiren rahim ağzından sürüntü alınabilir. Bu işlem çok nadir şekilde tercih edilebilir.

Genellikle genital bölgede siğil oluşumu görülüyorsa, ilişki yaşamamış kadınlarda siğil üzerinden örnek alınabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.