Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Hoşgörülü olmak Türklere zarar verdi

Önceki yazımızda huysuz komşu Yunanlıların Türklere ve Müslümanlarayaptığı zulümlerden bahsetmiştik. Bugün yine konuya değineceğiz.

*

Tarihçi Justin McCarthy, Yunan ihtilalinin arkasındaki güdünün sadece milliyetçilik olduğunun söylenemeyeceğini belirterek şöyle diyor:

"Daha 1821'den önce birçok Yunanlı kendilerini 'ulus' olarak görüyordu. Antik Yunan tarihi onlara, kendilerinin farklı olduğu hissini aşılamıştı."

İhtilalin arkasındaki asıl güç kaynağının dine dayalı olduğunu anlatan Justin McCarthy, sözlerine şöyle devam ediyor: "İhtilalciler, Rum-Ortodoks olan Romanyalıların ihtilali ve devleti destekleyeceğini sanmışlardı. Piskoposlar ve papazlar ihtilalin ön saflarında yer aldılar. Eğer sokaktaki insanlar Tanrı adına mücadele ettikleri hissine kapılmasalardı isyanın başarısı tehlikeye düşerdi. Yine de ihtilalin kanlı olması ve eriştiği başarı, Yunan milliyetçiliğinin yaratılmasını doğurdu."

Justin McCarthy, Müslümanları ve Türkleri kovarak bir ulus yaratmak yöntemini daha sonra Bulgarlar, Rus ve Ermenilerin uyguladığını belirterek bunun Balkanlar, Anadolu ve Kafkasya'da yaşayan binlerce Türk'ün hayatına mal olduğunu ifade ediyor.

Osmanlı Türklerinin kimi zaman Hıristiyanlara kötü davransa da onları topraklarından sürmediğini, dillerini, geleneklerini ve dinlerini muhafaza etmelerine izin verdiğini belirten Justin McCarthy, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Doğru olan davranış biçimi de budur, fakat 15. Yüzyıl Türkleri hoşgörülü olmasaydı, 19. Yüzyıl Türkleri yurtlarında kalmaya devam edebilirlerdi."

McCarthy, "Ölüm ve Sürgün" adını verdiği yapıtında Rus yayılmacılığına da değinirken, güçsüzlüğüne rağmen Osmanlı İmparatorluğu'nun iç isyanlardan dolayı küçülmediğini, çökmediğini ifade ediyor.  Bu konuda şöyle diyor: "İmparatorluk, milletlerarası arenada askerî bakımdan kendisinden çok daha güçlü dış düşmanlar karşısında, bilhassa Rusya'yla savaşlar sonucunda yıkıldı. İşte bu savaşlar, İmparatorluğunMüslüman nüfusunun kaderini tayin etti. Onların çektiği cefalar, imparatorluğa yapılan sürekli saldırılar ve yurtlarının istilası yüzündendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları