Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Hamidoğulları

Isparta, Burdur ve Yalvaç yöresinde kurulan bir Türkmen beyliğidir. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad''ın askerlerine silâh talimi yaptıran Hamid Bey, II. Gıyâseddin Keyhusrev döneminde Isparta ve Burdur yöresine uç beyi olarak görevlendirilir.

Moğol zulmüne karşı Türkmenler ayaklanınca, Hamid Bey de 1291 yılında kendine bağlı Türkmenler ile birlikte merkezi yönetime isyan ederek bir beylik kurmaya çalışır. Selçuklu Sultanı II. Mesud, Karamanlılar''ın başını çektiği Türkmen ayaklanmalarını önleyemeyince İlhanlı Hükümdarı Geyhatu Han''dan yardım ister. Anadolu''ya gelen Geyhatu, Karaman toprakları, Beyşehir, Eğridir, Isparta ve Burdur''da katliam yapar. Hamîd Bey, Moğol saldırısından kurtulabilmek için Davras dağlarına çekilir.

İlhanlı Hükümdarı Gazan Han''ın Selçuklu Sultanı II. Mesud''u azletmesi sebebiyle (1296) doğan otorite boşluğundan faydalanan Hamid Bey, 1297 yılında Uluborlu''yu hükümet merkezi yaparak bağımsızlığını ilân eder.

Hamid Bey''in ölümünün ardından oğlu İlyas Bey yerine geçer. İlyas Bey''in ardından beyliğin idaresi büyük oğlu Feleküddin Dündar Bey''e geçer. Dündar Bey, beyliğin asıl kurucusudur. Moğol-İlhanlı hâkimiyetini kabul eder ve düzenli vergisini öder. Dündar Bey zamanla beyliğin sınırlarını genişletip Antalya kapılarına dayanır. Antalya''nın idaresini kardeşi Yunus Bey''e verir. Yunus Bey ve oğulları burada hüküm sürer. Böylece Hamidoğullarının Antalya kolu oluşur.

*

Moğol-İlhanlı tahtında değişiklik olunca Emir Çoban Anadolu''dan ayrılır. Dündar Bey de oluşan boşluğu değerlendirerek bağımsızlığını ilan eder. 1317 yılında Moğolları temsilen bu defa Anadolu''ya gelen Timurtaş, Eşrefoğullarından sonra Hamidoğullarının Eğridir koluna saldırır ve Dündar Bey''i 1324 yılında öldürerek topraklarına el koyar.

*

Vali Timurtaş 1327 yılında Anadolu''dan ayrılınca Dündar Beyin çocukları tekrar beyliği canlandırırlar. Yıldırım Bayezid Han, 1392 yılında Hamidoğullarının Eğirdir ve Antalya koluna son verir. Beyliğin toprakları bu kez Osmanlılara geçer.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları