Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Halide Edip Adıvar'da Millî Mücadele Ruhu…

Konya''nın yerel gazetelerinden Yenigün''ün ücretsiz ilavesi Şehrin Hafızası''nın 20 Ocak 2023 tarihli sayısı yine dop dolu çıktı. Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla yayımlanan Şehrin Hafızası''nda bu kez Halide Edip Adıvar''da Millî Mücadele Ruhu''nun kapak dosyası olarak hazırlandığı görüldü.

Anuş Gökçe, Halide Edip''in biyografik bilgisini verdikten sonra Ateşten Gömlek adlı kitabını tanıtmaktadır.

Yazarın Millî Mücadele''yi ateşten bir gömlek olarak gördüğünü anlatan Gökçe, "Gerçekten ordusu dağıtılmış, silahları elinden alınmış, hükümeti tarafından asi ilan edilen ve her hareketi baltalanan bir liderin etrafında işgal altındaki bir ülkede ''İstiklal'' için mücadele etmek ateşe atılmak değil de nedir?" diye haklı olarak sormaktadır.

Anuş Gökçe, Ateşten Gömlek adlı yapıtın bizi günlük tutan bir kahramanla tanıştırdığını, Peyami''nin Sakarya savaşında iki bacağını kaybetmiş ve başına bir kurşun isabet ederek Ankara Cebeci Askerî Hastanesi''nde tedavi altına alınan bir ihtiyar zabit olduğu bilgisini vermektedir.

Anuş Gökçe, kitabı tanıtırken yazar Halide Edip''in, bu kahraman askerin notlarından yola çıkarak "onun kaleminden İstanbul halkının Anadolu ihtilaline karşı tavrını; bir yandan sur içindeki halkın düşman gemilerini boğazda görmekten duydukları nefreti ve tedirginliği, İzmir''in Yunanlılar tarafından işgal edilmesiyle duydukları derin tahassürü ve yardım için çırpınan vatanseverleri, diğer taraftan Şişli ve Beyoğlu cihetindeki halkın vurdumduymazlığı; çalgılı müzikli eğlencelerden, ecnebilere sırtını dayayan şahısların hainliklerini anlattığını" belirtmektedir.

 

 

Şehrin Hafızası''nda yer alan bir diğer makale ise Bereketzâde İsmail Hakkı''nın anılarında bahsettiği hükümdarlar, devlet adamları, edip ve şairler hakkında. Konuyla ilgili makaleyi Mustafa B. Özcan kaleme almış.

Özcan, Bereketzâde İsmail Hakkı''nın Akşehir kaymakamlığı yaptığını, onun anılarında Akşehir ve Konya hakkındaki değerlendirmelerini 2003 yılında bir yazı konusu yaptığını anımsatırken, bu kez Bereketzâde İsmail Hakkı''nın devleti yöneten padişahlara; devlet ricaline ve dönemin edip ve yazarlarına ilişkin görüşlerini anlatmaya çalıştığını belirtmektedir.

Özcan''ın verdiği bilgiye göre kitabın 4. sayfasında Bereketzâde İsmail Hakkı''nın kısaca hayatı anlatılmaktadır. Buradaki bilgiler, Türk Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisindeki bilgiler olup Mehmet Okuyan tarafından kaleme alınmış. Buna göre Bereketzade İsmail Hakkı 1851-1918 yılları arasında yaşamıştır. Babası Saray''da çuhadar olan Hasan Basri Efendi''dir.

Bereketzâde ayrıca, Devlet İdare Eden Hükümdarlara Dair Tespitlerinde tanık olduğu padişahlar hakkında bilgi vermektedir. Bunlar Abdülaziz, V. Murad ve II. Abdülhamit''tir.

Şehrin Hafızası''nın yazarlarından Bülent Çevik de Mehmet Akif Ersoy''un öğrenciliği ve öğretmenliği üzerine kaleme aldığı makalesinde şairin ilk olarak ailesinden iyi bir terbiye ve güçlü bir dinî eğitim görerek eğitim hayatına başladığını anlatmaktadır.

Mehmet Akif''in çevrede çok sevilen babası için, "Benim hem babam, hem hocamdır. Ne biliyorsam kendisinden öğrendim" dediğini ayrıca anımsatmaktadır. Çevik makalesinde Akif''in yaşamı ve eserleri hakkında geniş bilgi vermektedir.

Şehrin Hafızası''nın Ocak sayısında ilavenin çıkmasında büyük emeği olduğu anlaşılan Sadık Gökçe''nin yazısını göremedik. Bir sonraki sayıda bekliyoruz.

Esen kalın.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları