Günlük adli para cezasının alt ve üst sınırı artırıldı

Günlük adli para cezasının alt ve üst sınırı artırıldı
Günlük adli para cezası miktarları, yeni düzenlemeyle birlikte yükseltildi. Ceza sınırları genişletildi.

TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve Resmi Gazete'de ilan edilen yeni yasal düzenleme, emekli vatandaşların bayram ikramiyelerinin 3 bin liraya yükseltilmesini sağlıyor. Bu "8. Yargı Paketi" olarak bilinen kanunda bazı değişiklikler yapıldı.

Ayrıca, suçla mücadelede daha etkin olabilmek ve caydırıcılığı artırmak amacıyla, adli para cezalarının alt ve üst sınırları da artırıldı. Bir günlük adli para cezasının alt limiti 20 liradan 100 liraya, üst limiti ise 100 liradan 500 liraya çıkartıldı. Yeni düzenleme 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek.

tyh.jpg

Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerini göz önünde bulundurarak yapılan Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklikle, örgüt üyesi olmasa da örgüt adına suç işleyenler için müstakil bir suç tipi oluşturuldu. Böylece, örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işleyen kişiler, 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirler. Suçun niteliğine göre ceza yarı oranında indirilebilir.

Ancak bu hüküm sadece silahlı örgütler için geçerli olacak. Örgüt adına suç işleyen kişi, işlediği suçtan ve örgüt adına suç işleme fiilinden dolayı ayrı ayrı cezalandırılacak. Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar kapsamında ise, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.