Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Gönüldaşım Kemal Çapraz

Gazeteci Kemal Çapraz''ı vefatının 14''ncü yılında Tuzla mezarlığındaki kabri başında dualarla andık. Hüzün dolu anma etkinliğine Çapraz''ın eşi Zühal Hanım, oğlu Av. Çağrı Çapraz, Av. Uğur Tarhan, Şahin Zenginal, Dr. Yusuf Gedikli, Tuzla Ülkü Ocakları Başkanı Halit Yıldırım ve ekibi, akrabaları ve arkadaşları katıldı. İmam Mehmet Akçınar''ın okuduğu Yasin suresi ve yapılan duanın ardından yapılan konuşmalarda Kemal Çapraz''ın dava adamlığına değinildi.

Söz Kemal Çapraz''dan açılmışken köşemizde kitaplarından bahsetmek bir görev oldu.

*

Kırım Türkleriyle ilgili Necip Abdülhamitoğlu ''nun kaleme aldığı ''Türksüz Kırım Yüzbinlerin Sürgünü'' adlı eseri otuz yıl kadar önce almış ve okumuştum. Hâlâ kitaplığımda saklarım. Türk dünyasıyla ilgili bilhassa Türkistan ve Kırım''la ilgili birçok eser okudum. Her yeni çıkan kitabı da alırım.

Kırım''la ve Türk dünyasıyla ilgili Türkiye''de ve Türk basınında en fazla haber, röportaj gibi yazıları çıkanlardan biri de Kemal Çapraz''dır. Çapraz, "Kırım Türk Basını ve İsmail Gaspıralı" konulu yüksek lisans tezi hazırlamıştır. Sonra Turan yayıncılıktan İstanbul''da 1995''te çıkan "Sürgünde Yaşaran Vatan Kırım" adlı bir yapıt kaleme almıştır. Kitabın arka kapağında Çapraz''ın, Kırım Türklerinin lideri Mustafa Cemiloğlu ile birlikte bir fotoğrafı yer almaktadır. Bu kitap daha sonra Ötüken yayınevinden 2012 yılında çıktı.

*

Kitabının giriş kısmında Karadeniz''in kuzeyinde yer alan yeşil ada Kırım''ın tarih boyunca hiçbir zaman önemini kaybetmediğini belirten Çapraz, şöyle diyor: "Son zamanlarda yazılı basınımızda ve televizyonlarımızda da sık sık Kırım''dan söz edilir olmuştur. Tarih boyunca Türklerin yerleşim yeri olan Kırım Yarımadası 18 Mayıs 1944 sürgünü ile Türksüz bırakılmış, Türkiye için de stratejik öneme sahip ada kapalı bir kutuya çevrilmiştir."

Kırım''ın gerçek sahipleri olan Türklerin özellikle 1989''dan itibaren öz vatanları Kırım''a dönmeye başladığını belirten Çapraz, kitabında Kırım''ın tarihinden kısaca bahsetmekte, ''Ruslar''ın Kırım''ı işgali, Gaspıralı''nın mücadelesi, Bağımsız Kırım Cumhuriyeti, İlk Sürgün, Kapalı kutu açılıyor, Vatan Kırım''da kucaklaşma'' gibi birçok ara başlık altında Kırım''ı ve Kırımlıların çektiği çileleri anlatmaktadır.

*

Kemal Çapraz''ın Türk dünyası üzerine gazete ve dergilerde çıkan yazıları, röportajları vefatının ardından ''Kemal Çapraz''ın Kaleminden Türk Dünyası'' adıyla yayınlandı. Kitabı gazeteci Bayram Akcan hazırlamıştır. Akcan, bu çalışmayı yapmasının nedeni olarak "Bunu yapmak hem milli, hem insani bir vazifemizdir" demişti.

Akcan, daha sonra Kemal Çapraz''ın Kırım ile ilgili yayımlanmamış çalışmalarını bir kitap haline getirerek "Kuzeydeki Yavru Vatan Kırım" adını koydu. Kitap Kocav yayınlarından çıktı.

Kırım Türklerinin lideri Mustafa Cemiloğlu, Kemal Çapraz''ı şöyle anlatmaktadır: "Rahmetli Kemal kardeşim bir başkaydı. O büyük Türk milletinin sadık evladı idi. Bazen canı pahasına, bazen ekmek parasını kaybetmek pahasına, Türk''ün yaşadığı her bölgeye kalemi ile uzanmış, ideallerinden asla taviz vermemiştir. Cesur yürek Kemal Çapraz, Türk''ün yaşadığı her yerde, kalemi ile onların yanında oldu! Türklerin yaşadığı haksızlıklara korkmadan çekinmeden kalemi ile destek verdi. Onlarla ağladı, onlarla güldü. Bu kısa sayılacak şerefli ömründe o kadar çok işler yaptı ki, herhalde Türk dünyasında mürekkebi dökülmemiş bölge kalmamıştır. Kemal Çapraz kardeşim bir başka idi, Kırım Türkleri için. Bir başka idi Kırım, Kemal Çapraz için."

*

Durağı cennet olsun

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları