Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Germiyanoğulları

Kütahya civarında kurulan bir Türkmen Beyliğidir. Beyliği Alişir oğlu Yakup Bey kurar. Aydın, Menteşe ve Saruhan beyleri Yakup Beyin emrine girerler. Aydınoğlu Mehmet Bey de Yakup Beyin ordu komutanı olarak beyliğin sınırlarını genişletir. Bu arada Bizans/Doğu Roma kaybettiği toprakları geri almak için Sicilya''dan paralı asker getirterek Yakup Beyin üzerine gönderir. Yakup Bey yenilerek Kula ve Simav''ı kaybeder. 1340 yılında Yakup Bey hayata veda eder. Döneminde Germiyanoğlu Beyliğinin 700 şehir ve kaleye, 40 bin atlıya sahip olduğu kaynaklarda geçer.

Germiyanoğullarından Süleymanşah zamanında Karamanlı-Osmanlı mücadelesi başlar. Süleymanşah kızı Devlet Hatunu Osmanlı Sultanı I. Murad''ın oğlu Bayezid''e vererek Osmanlıların himayesini sağlar. Kızına çeyiz olarak Tavşanlı, Simav, Eğrigöz/Emet gibi şehir ve kaleleri Osmanlı Devletine verir. Süleymanşah daha çok kültür faaliyetleriyle uğraşır.

Süleymanşah''ın yerine oğlu II. Yakup geçer. II. Yakup, I. Murad Han''ın Kosova''da şehit düşmesi üzerine Osmanlı''ya karşı savaşan beylikler arasına katılır ve Kütahya''yı geri alır.

Osmanlı Hakanı Yıldırım Bayezid, Saruhan, Aydın, Menteşeoğulları ve Germiyanoğulları beyliklerini ortadan kaldırarak 1390 yılında Osmanlı Devletine katar. Yakup Bey ise İpsala kalesine hapsedilir. Yakup Bey bir süre sonra hapisten kaçarak Timur Hana sığınır. Ankara Savaşında Timur Hanın yanında yer alarak ülkesinin topraklarına kavuşur.

Öte yandan Karamanoğlu Mehmed Bey, Yıldırım''ın oğulları arasındaki taht mücadelesinden yararlanarak Germiyanoğulları topraklarını işgal eder. II. Yakup Bey, Osmanlı tahtına oturan Mehmet Çelebi''den yardım ister. Mehmet Çelebi de Karamanoğulları üzerine yürüyünce Karamanoğlu Mehmed Bey de geri çekilir. II. Yakup böylece topraklarını tekrar geri alır. II. Yakup, daha sonra Edirne''de bulunan II. Murad''ı ziyaret ederek ülkesini Osmanlı Devletine bıraktığını belirtecektir. 

Germiyanoğulları Türkçe eserler yazdırırken, Arapça ve Farsça''dan Türkçeye kitaplar çevirtmiştir. "Kaabusnâme" ve "Merzübânnâme" gibi ahlak kitapları örnek olarak gösterilebilir.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları