Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

“Genetik ihanet” ve “Genetik kültür”

Araştırmacı yazar Mahmut Çetin, “Boğazdaki Aşiret” adlı kitabının ardından bu kez Tepedelenliler ailesini anlattığı “Genetik İhanet” adlı yapıtı kaleme aldı.

Çetin, önsözde, kitabında yer alan tüm isimleri ihanetle suçlamak gibi bir niyetinin olmadığını belirterek şöyle diyor: “Ancak Tepedelenli Ali Paşa’nın bağımsız devlet kurmak için devlete isyan etmesi ve Halil Hamit Paşa’nın yabancılarla iş birlikçiliği yaparak darbeye kalkışması görmezden gelinemeyecek olgulardır.”

Çetin, kitabının “Giriş” kısmına “Genetik değil zihinsel ihanet” başlığını koyarken özetle “Tepedelenli Ali Paşa’nın bağımsız devlet kurmak için devlete isyan etmesini ve Halil Hamit Paşa’nın yabancılarla iş birliği  yaparak darbeye kalkışmasını ihanet olarak görüyoruz” ifadelerini kullanıyor.

*

Devleti yöneten bazı ailelerin (klanlar) olduğunu belirten Mahmut Çetin, “Türkiye’ye yön veren 300 aile” ara başlığı altında Çetin Altan’ın verdiği bilgiyi kitabına alıyor. Altan, şöyle diyor: “Türkiye’nin tüm üst düzey kaptan köşkü kadrosu, 12 milyon ailede 250-300 aile... Bu 300 aile, ya birbiriyle sınıf arkadaşıdır, ya akrabadır, ya meslektaştır, ya aynı çevre dostudur, ya tanıştır.”

*

Tevfik Fikret örneği…

Mahmut Çetin burada, Mehmet Kaplan’ın ‘Fikret’le ilgili bir makalesini hatırlatıyor. Kaplan, makalesinde “Oğul Haluk Fikret’in Hristiyan olmasını, Tevfik Fikret’in ihtida etmiş bir ailenin çocuğu olmasına bağlar. Kaplan’a göre, Haluk’un Hristiyan olması bir irtidat değil asla dönüştür. Kaplan’ın psikolojiye başvurarak yaptığı açıklamaya göre, torunun, ailenin eski dinine dönüşü, genetikle ilgili olmasa da, genetik-kültürle yakından ilgilidir.”

*

Mahmut Çetin, bu nedenle yapıtında aile tarihi ve aile tarihi üzerine yapılan çalışmaların önemine değiniyor. Çetin’in kitabında yer alan bazı başlıklar şöyle: “Tepedelenlioğlu’nun çocukları”, “Sadrazam yani başbakan Halil Hamit Paşa”, “Halil Hamit Paşa’nın Fransız iş birlikçiliği”, “Görevden alınması”, “Din ve devlet haini Halil Hamit Paşa”, “Halil Hamit Paşa’nın çocukları”, “Kemal Derviş’in babası Rıza Derviş”, “Tepedelenli Ailesi’nden İsimler”, “Tepedelenli’nin Çocukları: 1. Salih Paşa, 2. Ahmet Muhtar Paşa.”, “Tarihin Kara Kutusu”, “Tepedelenli’nin Kafatası.”

*

Genetik ihanet” ve “Genetik kültür” hakkında yeterli bilgi almak isteyenler Mahmut Çetin’in biyografi.net’ten çıkan “Genetik İhanet” adlı bu çalışmasını okumalı.

Yapıtta neler var neler.

Biz kitabı okurken rahmetli Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun bir şiirindeki şu beyti hatırladık ve köşemize almayı uygun gördük:

“İnatla düşmeyin soy sop faslına

İtse it kurtsa kurt döner aslına”

*

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları