Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Genç ülkücülerin yarınlara miras bırakacağı dergi: yeni ufuk

Kökeni Denizli olan ve "Yeni ufuklara doğru" sloganıyla yola çıkan aylık eğitim ve kültür dergisi yeni ufuk, Temmuz 2023 tarihli 108. sayısının kapak konusu olarak Ahi Teşkilatı'nı seçti. Derginin arka sayfasında Batı Trakya Türklerinin unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet'in fotoğrafı yer alıyor. İç kapakta ise Suphi Saatçi ağabeyin "Kerkük Güldestesi" adlı kitabı okura tavsiye ediliyor.

Ayşe Karan, konuyla ilgili makalesinde, Türk milletinin tarih boyunca toplumun huzur ve refahıyla ahlakını korumak için birçok teşkilat kurduğunu, bunlardan en önemlisinin Ahi teşkilatı olduğunu belirterek sanat ve zanaatkar yetiştirmek için Selçuklu ve Osmanlı Türkleri döneminde ortaya çıkmış Ahi Teşkilatı'nın kurucusunun Ahi Evran olduğunu belirtmekte, okura önemli bilgiler vermektedir.

Ayşe Karan, Ahi Evran'ın hayatını bir medresenin köşesinde talebe okutmakla geçirmediğini, Ahmet Yesevi gibi halkın içinde yaşayıp toplumun o gün karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm bulmak için çaba harcadığını, ihtiyaç olduğunda bizzat topluma öncülük ettiğini belirtmektedir. Karan makalesinde ayrıca, Ahilik teşkilatının diğer özellikleri, prensipleri hakkında kaynaklara dayanarak doyurucu bilgiler aktarmaktadır.

Yasemin Çalışkan "Bir Babanın Vasiyeti" başlıklı yazısında 1938 yılı Kasım ayında Kırgızistan'ın Çön Taş köyü çevresine çobanlık yapmaya gelen Abıkan Kıdıraliyev'in şahit olduğu bir olayın ardından eve ruh gibi dönüşünü, Roza Aytmatova'nın "Tarihin Ak Sayfaları" adlı kitabına dayanarak anlatmaktadır.

Abıkan Kıdıraliyev'in çobanlık yapmak için gittiği bölgede Stalin tarafından öldürülen Türklerin gömüldüğü alanla tesadüfen karşılaşmasının öyküsü anlatılmaktadır. Yasemin Çalışkan'ın verdiği bilgiye göre, Kırgızistan'ın bağımsız olmasının ardından 1993 yılında kızı Babüra Kıdıraliyev'in ihbarıyla kazılara başlanmış ve Türk aydınların cenazeleri tespit edilerek yakınlarına teslim edilmiştir.

Seyran Şahin, "Yesili Hoca Ahmet Üçlemesinde Alperenlik Ruhu" başlıklı makalesine başlarken, Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun "Yesili Hoca Ahmet" adlı eserinin ilki "Sesler ve Işıklar" adlı kitabını incelemektedir.

Rüya Kasap "Türkmenlerin Kültür Hayatı" başlıklı makalesinde Türkmen kültürü hakkında "hoyratlar, mâniler, masallar ve Atalar sözüne" dayanarak bilgi vermektedir.

yeni ufuk'un yazarlarından Emrah Varol, Balkan Savaşlarının ardından Yunanistan'da kalan Türklerin dramını anlatmakta, Robai Çokdan "Kordan Aleve Türkçülük Bayramı" üzerine yazmakta, Hatice Kurt "Ne Kadar Düşünüyoruz", Melisa Temiz de "Türkü Yakmak" makaleleriyle sayfalarda yer almaktadır.

yeni ufuk dergisinin yayımlanması ve dağıtılmasına kadar her türlü yükünü omuzlayan Ali Kerem Akdağ, "Medeniyet Var Etmek ve Türk Kültürü" üzerine bir makale kaleme alırken şu soruyu yöneltmektedir: "Nasıl oldu da Batı, siyasî anlamda işgal döneminden uzak olsa da dünya, ondan bağımsız hiçbir şey üretememektedir? Bu sorunun cevabı Batı emperyalizminin metodunda yatmaktadır."

Kerem Akdağ yazısında bu soruya yanıt aramakta, kendi sorduğu suale yine kendisi cevap vermeye çalışmaktadır.

Genç ülkücüler yeni ufuk'un sayfalarında yine Türk milliyetçilerinin fikir öncülerinden Ziya Gökalp, Peyami Safa ve S. Ahmet Arvasi'nin makalelerine yer vermektedir. Gökalp'ın makalesi "Kürtlerin Menfaati", Peyami Safa "Bir Rivayetin Ortaya Çıkardığı Mesele", Ahmet Arvasi'nin "Farklar Meselesi Üzerine birkaç Söz" başlığını taşımaktadır.

yeni ufuk'un künyesini merak eden dostlar olabilir. Şöyle:

İmtiyaz Sahibi Mehmet Nuri Serbest, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Berkan Sözer, Genel Yayın Yönetmeni Hasan Okyay, Editör: Ali Kerem Akdağ.

Yayın kurulunda Sabiha Yıldırım, Mine Gülat, Naile Mert, Ceren Yüksel yer alıyor.

Esen kalın

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları