Gayrimenkul uzmanlarından emlak piyasasında fiyatlar düşecek sinyali

Gayrimenkul uzmanlarından emlak piyasasında fiyatlar düşecek sinyali
Konut piyasası, pandemi ve depremler nedeniyle son dönemde büyük dalgalanmalar yaşadı. Fiyatlar önce yükseldi, sonra düştü.

Konut piyasasında yaşanan dalgalanmanın nedenleri arasında dolar kuru, deprem ve pandemi etkili oldu. Bu konuda Bahçeşehir Üniversitesi toplumsal araştırmalar merkezi ile iş birliği yapan bir rapor hazırlandı. Raporda kiralık ve satılık konut piyasasındaki değişimler ayrıntılı bir şekilde analiz edildi. Rapora göre reel satış fiyatları altı aydır düşüyor. Bu durum gerçek fiyatlardaki yıllık artış oranını da düşürdü. Ülke genelinde yıllık artış oranı %2 iken Ankara’da %12.9, İstanbul’da %6.1 olarak tespit edildi. Aralık ayında ortalama metrekare fiyatları ise İstanbul’da 36.111 TL, Ankara’da 19.608 TL, İzmir’de 29.404 TL olarak belirlendi.

GAYRİMENKUL UZMANLARI AÇIKLADI

Gayrimenkul uzmanları, piyasa hakkında son gelişmeleri aktardı. Piyasadaki gayrimenkul fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve son dönemde %20 civarında bir düşüş yaşandığını belirten uzmanlar, bu durumun piyasa şartlarından değil, bireysel olarak abartılmış fiyatlardan kaynaklandığını ifade etti. Uzmanlar, şu anki fiyatların normal seviyeye indiğini ve piyasada dengenin sağlandığını söyledi.

Müteahhitlerin karşılaştığı zorluklar, inşaat maliyetlerinin ve konut fiyatlarının artmasına neden oldu. Yabancı yatırımcılar, konutları yatırım aracı olarak gördükleri için fiyatları şişirdiler. Ancak son zamanlarda, fiyatlar gerçek değerlerine doğru düşmeye başladı.

Konut alım satımının azalması, fiyatların daha da düşmesine yol açtı. Sadece ihtiyacı olanlar ev aldı. Yatırım amaçlı ev almak artık tercih edilmedi. Büyük paraları olanlar, mevduat faizlerine yöneldi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.