Facebook ve Instagram ücretli oluyor

Facebook ve Instagram ücretli oluyor
Meta ile Avrupa Birliği, veri gizliliği ve reklamlar konusunda sıkı bir mücadeleye girmişti ve bunun sonucunda, Meta'nın Facebook ve Instagram için ücretli abonelik sunacağı iddia ediliyor.

Donanımhaber'de yer alan bilgilere göre; Meta ile Avrupa Birliği (AB) arasında bir süredir veri gizliliği ve reklamlar konusunda ciddi bir mücadele söz konusu.

AB, kendi vatandaşlarını korumak için ciddi baskılar ve yasal düzenlemeler getirirken Meta ise çözümler üzerinde çalışıyor.

Bu bağlamda Meta’nın Facebook ve Instagram’da kullanıcılara reklam göstermeyen ücretli abonelik hizmeti başlatmayı düşünüyor.

Reklamsız abonelik seçeneği yalnızca Avrupa Birliği'nde (AB) mevcut olacak. Meta’nın bu hamlesinin ise bölgedeki düzenleyici incelemelere ve gizlilik endişelerine bir yanıt olması bekleniyor.

Meta'nın planları hakkında bilgi sahibi olan bazı kaynaklar, Facebook ve Instagram abonelikleri için ödeme yapan kullanıcıların uygulamalarda herhangi bir reklam görmeyeceğini belirtiyor.

Meta'nın AB'de Facebook ve Instagram'ın ücretsiz versiyonlarını reklamlarla birlikte sunmaya devam edeceği belirtildi.

Uygulamaların ücretli versiyonlarının ne kadara mal olacağı ya da şirketin bunları ne zaman piyasaya süreceği henüz belli değil.

Avrupa Birliği bu konuda oldukça ciddi, örneğin Threads, gizlilik endişeleri nedeniyle henüz AB'de mevcut değil. Hatta Meta, cezai işlemlerden kaçınmak için AB kullanıcıların bu platforma VPN ile bağlanmalarını da engelledi.

Ek olarak Meta, gelirinin büyük kısmını hedefli reklam satışından elde ediyor. Avrupa Birliği ise şirketin reklam işinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor ve bu da onu Kuzey Amerika'dan sonra en kârlı ikinci bölge yapıyor.

Ancak düzenleyici kurumlar olması gerektiği gibi Meta’yı sıkıştırıyor. Geçtiğimiz aylarda İrlanda Veri Koruma Komisyonu, GDPR'yi ihlal ederek Avrupalı kullanıcıların verilerini ABD'ye aktardığı için Meta'ya 1,3 milyar dolar para cezası vermişti.

Bu cezadan sonra ABD ve AB, temmuz ayında bir veri transferi anlaşması imzalayarak sosyal medya platformları üzerindeki kısıtlamaları hafifletmişti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.