Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Esmira Fuad kitaplarını tanıttı

Azerbaycan Türklerinden yazar Esmira Fuad, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde düzenlenen etkinlikte yeni yayınlanan 44 Günlük Veten Müharibesi Güney Azerbaycan Edebiyatında adlı eseriyle Karabağ Zaferi Güney ve Kuzey Azerbaycan Yazarlarının Gözü İle adlı kitabını tanıttı.

Prof. Mualla Uydu Yücel''in yaptığı açılış konuşmasının ardından söz alan Esmira Fuad, edebiyat fakültesinde bir araya gelinmesinin çok önemli bir olay olduğunu belirterek "Kitap tanıtımında Azerbaycan''ı temsil etmek çok onur verici" dedi. Edebiyatın tarih olaylarıyla birlikte anlatıldığını belirten Fuad, "44 gün süren savaş sırasında Güney Azerbaycan Türklerinin Aras kıyısı boyunca toplanarak Kuzey Azerbaycan''a destek verdiğini" söyledi.

Bağımsızlığın önemine ve değerine değinen Esmira Fuad, "İnsanın doğduğu yer düşman esaretindeyse o insan şahsiyet olarak yarım kalır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın önderliğinde Türkiye''nin, İkinci Karabağ Savaşı''nda Azerbaycan''a yardım ettiğini belirten Esmira Fuad, konuşmasında Pakistan''dan İmran Han''ın da Azerbaycan''a destek olduğunu anımsattı.

Esmira Fuad, Azerbaycan Türk halkının genellikle şair ruhlu olduğunu ifade ederek geçmişte çekilen acıların şiir ve romanlarda yer aldığı gibi kazanılan İkinci Karabağ Zaferi''nin de şiirler, romanlar ve öykülerde yer alacağını söyledi.

Esmira Fuad ayrıca, "Karabağ Zaferi Güney ve Kuzey Azerbaycan Yazarlarının Gözü İle" adlı kitabında Güney ve Kuzey Azerbaycanlı yazarları bir kitapta bir araya getirdiğini belirterek "Genç kuşak yazarlara da eserinde yer verdiğini" sözlerine ekledi.

Türkiye''de Azerbaycan edebiyatıyla ilgili kitapları ve çevirileriyle tanınan Türkolog, dil bilimci Dr. Yusuf Gedikli de etkinliğe verdiği bilgilerle katkıda bulundu.

Esmira Fuad''ın kaleme aldığı 44 Günlük Veten Müharibesi Güney Azerbaycan Edebiyatında adlı eseri Bakü''de bu yıl (2022) yayımlandı. Şiir ve metinlerin yer aldığı eser 312 sayfadır.

Fuad''ın Karabağ Zaferi Güney ve Kuzey Azerbaycan Yazarlarının Gözü İle adlı kitabı da bu yıl (2022) Bakü''de yayımlanmış olup 332 sayfadır.

///////////////////

İKİNCİ YAZI

Hamit Göktürk

Doğu Türkistan''ı anlattı

++++++++++++

Söz Azerbaycan''dan açılınca Doğu Türkistan''dan bahsetmesek olmaz. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Turan Kültür Merkezi''nin düzenlediği Süleymaniye Kürsüsü Konuşmalarında Doğu Türkistan''daki Son Gelişmeler anlatıldı. İ.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde 24 Aralık günü düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Türk Dünyası Araştırma Vakfı yetkililerinden Metin Köse yaptı.

Doğu Türkistan Türklerinden Hamit Göktürk de Çin''in Doğu Türkistan Türklerine yaptığı baskı ve zulmü slayt eşliğinde anlattı. Etkinliği seçkin bir davetli topluluğunun takip ettiği görüldü.

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları