Ermenistan işgalindeki 4 köy Azerbaycan’a geri veriliyor

Ermenistan işgalindeki 4 köy Azerbaycan’a geri veriliyor
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır komisyonunun 8. oturumunda, Ermenistan'ın kontrolü altındaki 4 köyün Azerbaycan'a iadesi ve sınır tespit faaliyetlerinin devam ettirilmesi hususunda mutabakata varıldı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınır komisyonları Şahin Mustafayev ve Mger Grigoryan liderliğinde bugün iki ülke arasındaki sınırda toplandı. Toplantıda iki ülke arasındaki sınırların belirlenmesi ve ilgili organizasyon konuları tartışıldı. Komisyonlar, sınırlandırma sürecinin ilk etabında Sovyetler Birliği zamanından kalma ve dağılma dönemindeki yasal sınırların muhafaza edilmesine yönelik karar aldı. Anlaşmaya göre, Bağanis, Voskepar, Kirants, Berkaber gibi yerleşim yerleri Ermenistan sınırları içinde kalacak Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli Gızılhacılı gibi Azerbaycan köyleri ise Azerbaycan'a iade edilecek ve sınırlar bu doğrultuda çizilecek.

kmujty.jpg

ANLAŞMA 1991 ALMA-ATA DEKLARASYONU'NA DAYANDIRILACAK
Anlaşmanın maddelerinde, “Bu bölgelerin sınır çizgisinin tanım koordinatları yerel jeodezi ölçümlerine dayanarak belirlenmelidir. Bu işlem, taraflar arasında 15 Mayıs 2024'e kadar ilgili protokol ile belgelenmeli ve onaylanmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında devlet sınırını çizmek üzere kurulan ortak komisyonun, 1 Temmuz 2024 tarihine dek bir anlaşma metni üzerinde mutabakata varması bekleniyor. Bu süreçte, her iki ülkenin yasal düzenlemelerine uygun bir şekilde anlaşmanın onaylanması için gerekli adımların atılacağı belirtiliyor. Söz konusu anlaşmanın tamamlanması, iki ülke arasındaki sınır meselesinin çözümünde önemli bir adım olarak görülüyor.

Tarafların sınırlandırma sürecini 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na dayandıracakları konusunda anlaştığı belirtilen maddelerde, “Aynı zamanda taslak statüde bu temel prensibin oluşturulması konusunda da anlaştılar. Eğer gelecekte Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış ilişkileri kurulmasına yönelik anlaşma aksi yönde ilerlerse, o zaman statünün ilgili paragrafı değiştirilecek ve bu sözleşmedeki ilkeler uygulanacaktır” ifadeleri yer aldı.

Anlaşmanın hükümleri gereğince, tarafların onay sürecini takiben, sınırın kalan kısımlarını da içerecek şekilde enklav ve eksklav konularında sınır tespiti yapma sürecine devam etme konusunda mutabık kaldıkları belirtildi. Ayrıca yapılan görüşmeler neticesinde bir protokolün imzalandığı sonraki toplantının zaman ve yerinin uygun bir biçimde tespit edilmesine karar verildiği ifade edildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.