TBMM Genel Kurulu'nda "Maden Kanunu" kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda "Maden Kanunu" kabul edildi
TBMM, Maden Kanunu ve diğer bazı yasal düzenlemelerde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifini onayladı. Bu yeni düzenleme ile madencilik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin çalışma şartları ve çevresel etki değerlendirmeleri konusunda önemli güncellemeler getiriliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), Maden Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi onaylandı. Yeni yasaya göre IV. Grup maden işletme ruhsatlarına sahip olanlar, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu'nun (UMREK) belirlediği standartlara göre raporlama yapmaya devam edecekler. Ayrıca Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan araştırmalar sonucunda keşfedilen maden yatakları için UMREK raporlama zorunluluğu aranmayacak ve MTA'nın hazırladığı raporlarla buluculuk hakkı elde edilebilecek.

Yenilenebilir enerji üretim tesislerinin kurulumuna ilişkin düzenlemeler de yapıldı. Buna göre içme ve kullanma suyu temin edilen rezervuarlar, sulak alanlar, kıyı ve sahil şeritleri dışındaki denizler, baraj gölleri, suni ve doğal göllerde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen yenilenebilir enerji kaynak alanlarında imar planı olmaksızın enerji santralleri inşa edilebilecek. Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nda ise "doğal gazın sıvılaştırılması" tanımı eklenerek, yüzen LNG tesislerinin işletilmesi ve yer değişikliği ile ilgili istisnalar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın görüşü alınarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenen usul ve esaslara göre düzenlenecek.

yh.jpg

Enerji sektöründe önemli düzenlemeler yapılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) aldığı yeni kararlarla mevcut ve yeni inşa edilecek doğal gaz depolama tesislerinin, belirli koşullar altında belli bir süre için düzenlemelerden muaf tutulabileceği açıklandı. depolama şirketleri, sundukları hizmetlerin ücretleri ve tesis kapasiteleri hakkında bilgi vermekle yükümlü olacaklar. İç piyasada üretilen ya da ithal edilen doğal gazın, sıvılaştırılarak ihraç edilmesi veya iç piyasada yeniden satılması amacıyla kurulacak olan sıvılaştırma tesisleri için işletmecilerin lisans alması gerekecek.

Yenilenebilir enerji alanında da yeni gelişmeler var. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'da yapılan değişikliklerle Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarının usul ve esasları, ilgili yarışma şartnamesinde belirlenecek. Yarışmalardan çıkan fiyatlar, belirlenen süre zarfında YEK Destekleme Mekanizması tarafından değerlendirilecek. Lisanssız elektrik üretimi yapan tesisler, 10 yılın sonunda eğer talep ederlerse ve belirli bir ücret karşılığında, saatlik piyasa fiyatları YEK Destekleme Mekanizması tarafından belirlenen fiyatlardan yüksekse farkı ödeyerek lisanslı üretime geçiş yapabilecekler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.