Naci Görür'den "İskenderun batıyor" uyarısı "Her depremde 50 Bin insanı toprağa veremeyiz"

Naci Görür'den "İskenderun batıyor" uyarısı "Her depremde 50 Bin insanı toprağa veremeyiz"
İskenderun'da düzenlenen bir söyleşide konuşan ünlü jeolog Prof. Dr. Naci Görür deprem riskine karşı dayanıklı yaşam alanları kurulmasının önemini vurguladı. Prof. Dr. Görür, bu tür alanların oluşturulmasının olası bir deprem felaketinde can kaybını ve maddi zararı en aza indireceğini belirtti.

İskenderun Hatay ‘da Prof. Dr. Naci Görür, depremle sarsılan İskenderun bölgesindeki vatandaşlarla buluştu. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nın organize ettiği 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' konulu etkinlikte konuşan Görür, Türkiye'nin deprem tarihine ışık tuttu. 13,6 milyon yıl öncesine dayanan deprem mekanizmalarının varlığını belirten Görür, depremlerin önlenemeyeceğini ancak toplumun depreme karşı dayanıklı yapılar inşa etme sorumluluğu olduğunu vurguladı.

aw186207-03.jpg

“HER DEPREMDE 50 BİN İNSANI DÜN OLDUĞU GİBİ TOPRAĞA VEREMEYİZ"

Prof. Dr. Görür, etkinlikte şu ifadeleri kullandı:

Görür, fayların ülkemizde 13,6 milyon seneden bu güne deprem oluşturmaya devam ettiğini belirterek şöyle ekledi: “Bu mümkün değil, biz depremleri durduramayız çünkü bu mümkün değil. Dün olduğu gibi, her depremde de 10 bin ve 50 bin insanı toprağa veremeyiz. Yapılacak bir şey bilgi, aydın ve çağdaş toplumlarının yaptığı gibi depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorundayız.”

aw186207-01.jpg

Görür, Hatay İskenderun için "bazı yerler çökmüş ve batıyor" diyerek şöyle devam etti:

“Bin yıl önce Bingöl ilinin Karlıova’dan gelen doğu fayı, yanal hareket ederken İskenderun’daki fay biraz eğiliyor. İskenderun tarafına gelen kıta biraz bükülüyor ve eğiliyor. O kısımda bir duvar ve diklik oluşturuyor. Burada düşey atılım meydana geliyor ve fay niteliği doğuruyor ve batıyor. Bu nedenle belli ölçüde bir bölgenin gömülmesi ve batması anlamına geliyor.”

aw186207-02.jpg

İskenderun'da gerçekleştirilen 'İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' konulu konferans alanında uzman isimlerin katılımıyla dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Görür başta olmak üzere İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, İlçe Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ve Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül gibi önemli isimler yer aldı. Konferans bölgenin sismik aktiviteleri ve depreme dayanıklı yapılaşma konularını ele alarak bu önemli meselelerde farkındalık yaratmayı amaçladı. Katılımcılar İskenderun'un deprem riski ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler üzerine bilgiler paylaştı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.