Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Erkal'dan 'çokkültürlülük virüsü' üzerine yorumlar

Sosyolog Mustafa E. Erkal'ın kaleme aldığı "Çokkültürlülük Virüsü ve Milliyetçilik" adlı eseri günümüzde tartışılan birçok konuya cevap vermektedir. Kitaba Aydınlar Ocağı'ndan ulaşılabilir.

Kitabı koronavirüs adlı salgın hastalık döneminde yazdığını belirten Erkal, eserinde 2000'li yıllara ve günümüzün olaylarına ve gerçeklerine ışık tutmaya çalışmakta, küreselleşme, yükselen milliyetçilik çokkültürlülük gibi konulara değinmektedir.

Türk milliyetçiliği fikriyatının bir hizmetkârı olmaktan daima şeref duyduğunu anlatan Erkal, eserinde milliyetçiliğin kültürel bir kavram olduğuna dikkat çekmektedir.

Milliyetçiliği ırkçılık olarak göstermeye çalışanları art niyetli olarak gören Erkal, milliyetçiliğin sadece duygu ve düşüncede kalan bir anlayış olmadığına değinmekte, ekonomiden dış politikaya ve sanata kadar bir tavır alışlar bütünü olduğunu anlatmaktadır.

Erkal'a göre milliyetçilik, öncelikle Türk milletine mensup olma şuurunu paylaşmaktır. Türk milliyetçilerinin Alman ve Fransız milliyetçiliklerinden alacağı bir şey yoktur. Tersine insan hakları, temel hak ve hürriyetler ve inanç hürriyetleri bakımlarından iki binli yıllarda bile onlara vereceğimiz dersler vardır. Çünkü Batı milliyetçilik kavramından korkmaktadır. Çünkü onların tarihlerinde gayri insani ve gayri ahlaki istismarlar vardır.

*

Mustafa Erkal ayrıca kitabında "millî kültür üzerindeki oyunlar ve sapmalar" üzerine bilgi verirken 'kültür mozaiği' iddiaları, 'Etnik grup' ve 'Etnik azınlık' konularına değinmekte, çok kültürlülük tuzağına dikkat çekmektedir. Ayrıca 'Yeni Anayasa ve 1920 ruhuna çağırma', 'Siyasi ümmetçilik', 'Türk ailesinin korunması' gibi birçok konu hakkında görüşlerini açıklamaktadır.

*

Kitabın ön söz yazısı ise sosyolog Yümni Sezen'e ait. Sezen, Erkal'ın kaleme aldığı eseri şöyle anlatmaktadır: "Elinizdeki kitap, bizim kültür ve medeniyetimizin, fikrî ve imanî sahadaki ürünlerindendir. Medeniyetimiz, bir anlamda 'Kitap Medeniyeti'dir ve bizi farklı kılan da budur. Kitap kalıcıdır. Bir düğmeye, ekrandaki bir işarete basmakla silinip kaybolan veya önümüze reklam denilen kapitalist şapşallığı, modern para dilenme soytarılığını çıkaran bir alet değildir."

*

Mustafa Erkal'ın ayrıca "Sosyoloji (Toplumbilimi)", "İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri", "Yeni Türkiye ve Etnik Pazarlama", "Etnik Tuzak" gibi birçok yapıtı var.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları