Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Emine Işınsu uçmağa vardı

Romancı ve oyun yazarı Emine Işınsu'nun uçmağa vardığını Anadolu Ajansı haberinde okuyunca yüreğimi hüzün kapladı. 12 Eylül öncesi "Azap Toprakları", "Çiçekler Büyür" ve "Sancı" adlı romanlarını okumuştum. Sonra diğer yapıtlarını…

İlkinde, Batı Trakya'da yaşayan Türkler'in altmışlı yılların ikinci yarısında gördükleri eziyet ve çileden bahsetmektedir. "Çiçekler Büyür" adlı romanı ise yetmişli yılların ilk yarısında, Bulgaristan'da yaşayan Türk azınlığın gördüğü baskıya değinmektedir.

Emine Işınsu'nun "Sancı" adlı romanı ise Süleyman Özmen'in şehit edilişini anlatmakla başlamakta,  sonra da Dursun Önkuzu'nun yaşamını ve şehit oluşunu anlatmaktadır. Her ikisi ülkücü hareketin ilk şehitlerindendir.

*

1979 yılı Nisan ayında bir hastalık sonucu Artvin'den Trabzon'a nakledilmiştim. Hastanede yatarken yan koğuşa benden yaş itibarıyla büyük bir ülkücü ağabey gelmişti. Birkaç gün sonra "Çiçekler Büyür" romanını okuduğunu gördüm ve gidip kendisiyle tanıştım. Adını şimdi hatırlayamadım. Hastanede sol görüşlü birkaç hasta vardı. Onların bir gün şöyle konuştuklarına kulak misafiri olmuştum: "Hastanemize bir milliyetçi daha geldi."

*

Emine Işınsu, 1938 yılında Kars'ta doğdu. Yazar Halide Nusret Zorlutuna'nın kızıdır. Ankara Kolejini bitirdi. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü öğrencisiyken öğrenimini yarıda bırakarak fıkra yazarlığına başladı. 1971 yılında bir neslin yetişmesinde büyük etkisi olan fikir dergisi Töre'yi çıkardı. Ben her ay kitapçıya gider Töre dergisini satın alırdım. Hâlâ saklarım.

İstanbul'da 8-10 yıl önce bir etkinlikte Emine Hanıma bir ödül verilmişti. Ankara'dan gelmişti. İlk ve son olarak orada görmüştüm. Kitaplarını hâlâ saklarım.

5 Mayıs 2021 tarihinde uçmağa vardı.

Ne diyelim emir büyük yerden.

Durağı cennet olsun.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları