Emekli promosyonu alanlar dikkat Kredi engeli detayı ortaya çıktı

Emekli promosyonu alanlar dikkat Kredi engeli detayı ortaya çıktı
Türkiye'deki özel bankalar, emekli maaş promosyonlarını 18 Bin TL’ye kadar artırdı. Emeklilerin yüksek promosyonlardan faydalanabilmeleri için maaş hesaplarını taşımaları gerekmekte. Ancak mevcut kredi borçları nedeniyle hesaplarını transfer etmek isteyen emekliler engellerle karşılaşıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2017 yılında bankalarla imzaladığı anlaşma uyarınca üç yıllık sözleşme yapan emeklilere promosyon ödemesi yapılıyor. Son zamlarla birlikte promosyon miktarları, kamu bankalarında 3-5 bin lira aralığından 8-12 bin lira aralığına yükseltildi.

52424.jpg

Hülya Çaylak'ın Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre, Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, şu ifadeleri kullandı: “Emekli banka değiştirmek isterse kalan 5 bin lirayı bankaya ödeyip promosyon blokesini kaldırabilmeli. Ama bankalar kredi kullanılmışsa kredi bitene kadar bu blokeyi kaldırmıyor. Böylece emekliler diğer bankaların daha yüksek olan promosyonundan faydalanmıyor. Yani banka “Benim teminatımı alıp gidemezsin. Ben bu krediyi emekli maaşının karşılığı olarak kullandırdım.”

Türkiye'de emekliler için promosyon ödemeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarının ardından önemli bir artış gösterdi. 2024 yılı itibarıyla kamu sektöründe emekli promosyonları yüzde 166 oranında artışla dikkat çekerken özel sektördeki maksimum promosyon miktarları da yüzde 40'a varan oranlarda yükseldi. Emeklilere yönelik ek gelir imkanları sunan promosyon ödemelerinin 18 bin Türk Lirası'na kadar ulaşmasını sağladı. Emekli promosyonlarıyla ilgili güncel bilgiler, 12 bankanın kampanya ve başvuru süreçlerini içeriyor.

65563687-53849-2024-te-emekli-maaslari-n.jpg

GÜNCEL BANKA PROMOSYONLARI NE OLDU?

2024 yılında emekli promosyonları minimum 8 bin TL olarak belirlenirken, maksimum tutar 18 bin TL'ye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya ilişkin yaptığı açıklamaların ardından, bankalar emekli promosyon kampanyalarını güncelledi.

Kamu bankaları, emekli promosyonlarında minimum 8 bin TL ödeme yaparken maaş miktarına bağlı olarak bu tutar 12 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel bankalarla da anlaşmalar yapıldığını duyurdu.

Kamu sektöründeki promosyon artışlarının etkisiyle özel bankalar da ek ödemelerle birlikte promosyon tutarlarını 18 bin TL'ye kadar yükseltti. Kamu sektöründe yaşanan yaklaşık yüzde 166'lık artış, özel bankalarda da yüzde 40 civarında bir artışa yol açarak rekabeti körükledi. Ayrıca SGK tarafından ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine, başvuruda bulunmaları durumunda 5 bin TL promosyon ödemesi yapılacağı açıklandı.

829x469-ssk-bagkur-4a-4b-emekli-maasi-hesaplama-7500-tl-uzeri-emekli-maasi-alanlara-ne-kadar-zam-geldi-zamli-maas-tabl-1689484724431.jpeg

EMEKLİ PROMOSYON KAMPANYALARINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Türkiye'de emeklilik maaşı alan vatandaşlar herhangi bir bankayı tercih ederek emekli promosyonundan yararlanma şansına sahiptir. Bu olanak emeklilik statüsü ne zaman elde etmiş olursa olsun tüm emekliler için geçerlidir.

Bankalar, emeklilerden aldıkları '3 yıl boyunca maaşını bu bankadan alacağım' şeklindeki taahhüt karşılığında promosyon ödemesi yapmaktadır. Bu süreçte fatura ödeme ya da kredili hesap açma gibi ek şartlar aranmamaktadır.

SÜRE DOLMADAN BANKA DEĞİŞTİREBİLİNİR Mİ?

Üç yılını dolduran emekliler için yeni bir dönem başlıyor. Artık yeni emekli promosyonlarından yararlanma imkanına sahipler. Emekliler, mevcut bankalarıyla yeniden anlaşarak güncellenen promosyon tutarlarını talep edebilirler. Alternatif olarak daha avantajlı teklif sunan başka bir bankaya geçiş yapma seçeneği de bulunmaktadır. Bu durumda, mevcut promosyon anlaşmasının iptali ve kalan ödemenin iadesi söz konusu olacaktır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.