Temmuz zammında hesap değişti! Emeklileri sevinçten uçuracak gelişme

Temmuz zammında hesap değişti! Emeklileri sevinçten uçuracak gelişme
Merkez Bankası Nisan Ayı Anketi'nin açıklanması ile emeklilerin Temmuz'da alacağı zammı belirleyecek 6 aylık enflasyon oranı tahmini de ortaya çıktı.

Merkez Bankası anketine göre 6 aylık enflasyon ortalamasının yüzde 25 olacağı belirtildi. Aylıklarına refah payı katılmaksızın en düşük zam oranın yüzde 25 olacağını öğrenen emekliler gözlerini zamlı maaş tablolarına çevirdi.

Ankara kulisleri masada iki faklı emekli maaşı zammı formülü bulunduğunu konuşurken, geçtiğimiz yıllarda uygulanan refah payı ödemesine bu yıl da devam edilmesi beklentiler arasında. Refah payı eklemesi ile emekli maaşlarında zam oranlarının yüzde 25'i aşmasına kesin gözü ile bakılıyor. Refah payının önceki yıla göre daha yüksek olabileceği hatta yüzde 15'i bulabileceği belirtiliyor.

GÖZLER TEMMUZ ZAMMINDA

Merkez Bankası'nın son beklenti anketinin yayınlanması emekli maaşlarında zam hesabını da değiştirdi. Merkez Bankası 6 aylık enflasyon oranı tahminini yüzde 25,47 olarak güncelledi. Son verilere göre yapılan hesaplama ile en düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya, 15 bin lira olan ortalama emekli maaşının ise 18 bin 750 liraya çıkması öngörüldü.

MASADAKİ İKİNCİ FORMÜLÜN DETAYLARI

Masada bulunan ikinci hesaplama ise emekli zamlarının 6 aylık enflasyon oranına değil, yıllık enflasyon üzerinden yapılması yönünde. Yıllar enflasyonun yüzde 35 ila 40 oranında gerçekleşeceği tahminleri ise emeklinin daha yüksek bir zam alması anlamına geliyor.

Eğer yıllık enflasyon oranı yüzde 35 olarak gerçekleşirse en düşük emekli maaşı alan emeklinin eline aylık geçecek para 13 bin 500 liraya, ortala emekli maaşı ise 20 bin liranın üzerine çıkmış olacak.

Yıllık enflasyonun yüzde 40'ı bulması halinde ise en düşük emekli 14 bin lira aylık alacak, ortalama emekli maaşı ise 15 bin liradan 21 liraya çıkacak. Ancak her iki hesaplamada da en düşük emekli maaşı açlık sınırının altında kalacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.