Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Dulkadiroğulları

Elbistan ve Maraş merkez olmak üzere 1337-1522 yılları arasında hüküm süren bir Türkmen beyliğidir. Anadolu''ya Dulkadir Beyin idaresinde gelen bir gurup Türkmen Maraş ve Elbistan arasındaki bölgeye yerleşir.

Beyliğin temeli Dulkadir oğlu Zeynüddin Karaca Bey tarafından atılmıştır. Karacabey, Elbistan, Maraş çevreleriyle Binboğa ve Gavur dağlarına kadar olan bölgeyi kendine yurt edinir. Sis (Kozan) Ermenileri üzerine 1346 yılında yürüyerek Geben kalesini ele geçirir. Ermenilere yardıma gelen bir Bizans ordusunu darmadağın eder. Karaca Bey bu zaferi Memluk Sultanı Melik Şaban''a bildirir. Memluk sultanının iltifatına nail olur. 

Memluk kumandanlarından bazıları, Karaca Bey''i kıskanır ve Halep Valisi Arıktay ile Karaca Beyin arası açılır. Ermeniler bundan yararlanarak Geben kalesini tekrar ele geçirir. Halep Valiliğine 1347 yılında Argunşah getirilince Karaca Bey ile Memlukların arası düzelir. Ancak Memluk kumandanları Melik Nasır Hasan''a Halep Valisi olarak Arıktay''ı yeniden tayin ettirir. Karaca Bey''de bu gelişme üzerine Memluklara olan bağlılığını keser. Karaca Bey ve Memluklar arasında birçok savaşlar çıkar.

Mısır Sultanı Melik Salih, Emir Argun komutasında bir orduyu Elbistan üzerine gönderir. Emir Argun da, Sivas Valisi Hacı Kutlu Şah''a bir mektup göndererek birlikte hareket etmeyi teklif eder. Hacı Kutlu Şah''da Argun Beyin ordusuna katılınca kuvvetleri 25 bine çıkar. Karaca Bey''i Düldül dağında kıstırırlar.  Karaca Bey yirmi gün dayansa da sonunda bozguna uğrar. Karaca Bey, Eretnaoğlu Mehmet Beye sığınır. Mısır Sultanı ise Mehmet Beye haber göndererek Karaca Beyin teslim edilmesini ister. Mehmet Bey ise Karaca Beyi teslim etmek istemez ama yapılan tehdit üzerine Halep''e gönderir. Kahire''ye götürülen Karaca Bey 1353 yılında işkence edilerek öldürülür.

Mısır Sultanı Melik Salih, Karaca Beyin ölümünden sonra Türkmenlerin reisliğini 1354 yılında Ramazanoğlu''na verir. Ancak bu zat hâkimiyet kuramaz. Karaca Beyin oğulları Dulkadir Beyliğini oluşturan her boyun başına geçerek çevreye akınlar yapmaya başlar. Memluk Sultanı, bu karışıklığı önlemek için Karaca''nın oğlu Halil''i Dulkadirli emiri olarak tayin eder.

Halil Bey önce babasını Memluklara teslim eden Eretnaoğlu Mehmet Beyden intikam almak için bazı kasabaları yağmalar.  Ülkesinin topraklarını genişletmeye çalışır. Maraş, Malatya, Harput, Besni, Amik/Diyarbakır kalelerini ele geçirir. Halil Bey bir süre sonra Memluklara baş kaldırınca öldürülür. Bu kez Halil Beyin kardeşi Sülü Bey başa geçirir. Sülü Bey yiğitliği ve merhametiyle nam salmış biridir.

*

Dulkadiroğulları Osmanlı''dan çok Memluklara bağlı kalır. Son Dulkadiroğlu ise Alaüddevle Bozkurt Han''dır. Osmanlı Sultanı II. Bayezid Han, Alâüddevle Bozkurt''un kızıyla evliydi.

 ''Bozkurt Bey'' başlığıyla köşemizde daha önce bir yazı kaleme almıştık.

Esen kalın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları