Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Çumra'da bir idealist öğretmen: İbrahim Erdoğan

Konya''da yayımlanan Yenigün gazetesinin ücretsiz verdiği kültür sanat ilavesi Çumra, son sayısında yurtsever bir öğretmeni tanıttı.

Zeki Türker, Çumra dergisi için öğretmeni İbrahim Erdoğan hakkında bir yazı kaleme alırken, "Anlatacağı dersle ilgili bir beyit ya da bir mısra söylemeden derse başlamadığını" belirtiyor.

Türkçe öğretmeninin 1932 yılında Konya''nın Kavak köyünde doğduğunu, ilkokulu köyünde okuduğunu, sonra İvriz Köy Enstitüsü''nde eğitimine devam ettiğini belirten Türker, İbrahim öğretmenle ilgili bir anısını şöyle anlatıyor:

"Okulumuzun başarılı öğrencilerinden Mehmet Oflaz Demir köprüden düşüp Çarşamba Çayında boğulduğunda iki gün üst üste köprüye gidip ''Türkiye gelecekte büyük bir evladını kaybetti'' diye çok üzüldüğüne şahit olmuştuk."

İbrahim Erdoğan''ın iyi bir Türkçe öğretmeni olduğunu, çok bilgili olduğundan din derslerine girdiğini, vatan ve bayrak sevgisini o yıllarda aşıladığını anlatan Zeki Türker sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Öğrencilerine ancak devlet malına zarar verdiğinde kızan bir idareciydi. Beytülmal kelimesini ilk önce ondan duymuştuk. Beytülmalin ne kadar önemli olduğunu ondan öğrenmiştik. Dersi o kadar güzel anlatırdı ki ders boyunca bütün nazarı dikkatimizle hocamızı dinlerdik. Çumra''mızı ve Çumra insanını çok severdi. Köy çocuklarının okutulması için büyük çaba sarf ederdi. Evlerinden uzak tahsil yapan arkadaşlarımızın evlerine giderek eksiklikleri var mı yok mu diye kontrol ederdi. Kışın yakacaklarını yazın iaşelerini kendi maaşından karşılardı. Başkanlık yaptığım yıllarda hocamızın görev yaptığı okul sokağına İbrahim Erdoğan ismini verdiğimizde son defa Çumra''ya gelmişti. Rasim Aslan Paşa ile birlikte sokak yazısının perdesini kaldırırken İbrahim Erdoğan Sokağı yazısını görünce çok duygulanmış gözyaşlarını tutamamıştı."

*

Yavuz Doğan, İslam düşünce geleneğinde ''ahlak'' kavramı" üzerinde dururken "Ahlak kavramı insanlığın varoluşu ile birlikte her dönemde değişerek, dönüşerek tartışılmış ve toplumsal düzen içerisinde ağırlığını her daim hissettirmiştir. Her toplum, her inanç, her felsefi düşünce kendi sosyal algısı üzerinden belli etik kurallar geliştirmiştir." diyor.

Doğan, İslam düşünce tarihi boyunca Gazali''den İbn-i Haldun''a, Nasreddin Tusi''den Mevlana''ya kadar birçok mütefekkirin bu hususta kafa yorduğunu, eserler verdiğini belirtirken, G. Hourani, Macid, Fahri, Mustafa Çağrıcı ve M. Abid El Cabiri''nin öncü çalışmaları olduğunu anlatıyor.

Metin Eren çocukluğu dönemindeki Baraj Caddesini anlatırken, Sedat Ulupınarlı Çumra''nın ilk belediye başkanlarından bahsetmektedir.

Nihal Kavakçı ise Kapı kilidi olmayan Ortaköy Evleri hakkında bilgi vermektedir. Kavakçı şöyle diyor: "Öyle Ortaköy diye başlık attım ama bu İstanbul''da bulunan bildiğiniz Ortaköy değil! Bu Ortaköy, Konya''nın Çumra ilçesinde, Ziraat Okulu''nun arkasında Güvercinlik Köyü''ne (Garaman Gırı) giderken sağ tarafta, kavak ağaçlarıyla dolu, Çarşamba Çayının sızıntısının olduğu, tamamen bir sülalenin yaşadığı ve benim doğup 7 yaşına kadar büyüdüğüm yer."

*

''9 bin yıllık delikanlı Çumra'' dergisinin altıncı sayısının şairleri ise Ahmet Gök, Çavuşoğlu Cihangir Uçak, Anuş Gökce.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları