Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Çocuklar için macera dolu bir kitap: Bizden Masallar

Edebiyat öğretmeni Veysel Dinler'in kaleme aldığı "Bizden Masallar" adlı kitabı, çocukların sıkılmadan okuyacağı son yıllarda yazılmış en önemli eserler arasında gözüküyor. Bilindiği gibi çocuklar sevdikleri masalı birçok kez dinler hatta ezberler size bile eşlik edebilirler. Çocukken okuduğum eserler arasında "La Fontaine Masalları" gelir. "Karga ile Tilki" masalının çok ilgimi çektiğini hatırlıyorum.

*

Veysel Dinler'in Alan yayıncılıktan çıkan kitabı bu yıl Mart ayında çocuklarla buluştu. Dinler, kitapta yer alan masalların bir bölümünün Türkiye'nin değişik bölgelerinde doğmuş, yaşamış, o bölgenin kültürüyle yoğrulmuş, ancak İstanbul'a göç etmiş nine ve dedelerden yüzyüze görüşerek hazırladığını ifade etmektedir.

Masalların çocukların eğitimi konusunda eşsiz bir işleve, öz kültürümüze, anadil bilincinin oluşumuna olağanüstü biçimde katkıda bulunduğunu anlatan Dinler, masalların dinleyiciye / okuyucuya çeşitli davranış ve düşünce iletileri sunduğunu, çocukların özümseyeceği yaşam derslerini içerdiğini belirtmektedir.

*

Yazar çizerler arasında "önce söz vardı" deyimi yaygındır. Sözün yazıdan önce geldiğini, ilk eğitim-öğretim aracı olduğunu gösterir. Zaten çocuk eğitiminde ilk 7-8 yaşın çok önemli olduğu uzmanlarca belirtilmektedir. Ancak insan meramını anlatma ihtiyacını her zaman hissetmiştir. Yazmak, yaşadığını, gördüğünü kayda almak demektir.

Edebiyat öğretmeni Veysel Dinler bu amaçla çocuklar için masal kitabını kaleme aldığını belirtirken sözlerine şöyle devam ediyor: "Kişioğulları duygu ve düşüncelerini çeşitli yollarla dile getirirler. İşte bu yollardan birisi de masallardır. Anlatımının akılcılığı, dili kullanmaktaki ustalıklı yaklaşım, olayların zaman zaman abartılışı, kahramanların iyiler, kötüler, devler, padişahlar, krallar, periler, prensesler vb. oluşu, kapsam alanının genişliği, belirsiz zamanı ve yeri gibi sayısız özellikleri yanında; genelde iyiler ile kötülerin savaşı üzerine kuruluşu, iyilerin yengisiyle, galibiyetiyle, başarısıyla bitişi, masalı; çocuklar açısından önemli bir eğitim aracı kılmaktadır."

Çocukların her zaman iyilik tarafında yer aldığını, bir çocuğa bilerek ya da isteyerek kötülük kavramının iyilik diye öğretilemeyeceğini ifade eden Dinler, "Masalda kötülük, ancak iyinin karşısında seçilmeyecek bir davranış biçimi olarak çocuğa gösterilir. İşte bunu sağlayacak en önemli araçlardan birisi kuşkusuz ki masallardır." ifadelerini kullanıyor.

Masalların çocukların düşünce, duygu ve hayal dünyalarını olumlu yönde beslemek için kaçınılmaz bir kaldıraç işlevi sunduğunu belirten Dinler, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Masal çocuk için sanki iyileştirici bir ilaç gibidir."

*

Veysel Dinler'in "Bizden Masallar" adlı yapıtında yer alan bazı masal başlıkları şöyle: İncili Yorgan, Kral ve Bilge, Kel Mehmet, Dev İle Padişah Kızı, Çok Yoksul Adam, Kaval Çalan Karga.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları