Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Çelebi dergisinin dosya konusu: Türk Mûsikîsi

Yılda üç kez yayımlanan tarih, kültür ve düşünce dergisi Çelebi, Ağustos 2022 sayısının dosya konusu olarak ''Türk Musikisi''ni seçti. Derginin Genel Yayın Müdürü Ahmet Şahin, her milletin kendini tanımlayan nitelikleri olduğunu belirterek "Başlıkları her millette aynı olsa da bu nitelikler ince nüanslar gösterir. İşte milletleri millet yapan hususlar da bu nüanslarda gizlidir. Mûsiki de bu niteliklerin başında gelmektedir" diyor.

İnsanlığın ilk zamanlarından beri musikinin var olduğunu belirten Şahin, İsmail Hakkı Özkan''ın eserinden şu alıntıyı yapıyor: "Türk mûsikisi, Anadolu''ya Orta Asya''dan kopuzun sapında sistemleşmiş olarak gelmiştir. Daha sonra Anadolu''da kopuzdan türemiş ve ondan çok az farklı olan ''bağlama'' yerleşmiştir. Bugün kullanmakta olduğumuz bağlamalarımızın sapındaki perde taksimatı, kopuzunkinden hemen hiç farksızdır. Konunun daha ilgi çekçi yanı, bağlama sapında kullanılan sistem, yâni perdelerin Türk mûsikisi makamlarında en çok kullanılan perdeler olmasıdır. Bu da göstermektedir ki, Türk mûsikisi, gerek folklor müziği gerekse klasik müziği ile en eski devirlerden ve aynı kaynaktan gelmektedir. İkisi arasında üslub farkından başka bir fark yoktur. O devirlerde elindeki kopuzla ve dilindeki türkü ile Anadolu''ya gelen Türk''ün musikisinin zamanla gelişip dallara ayrılması ve bu dalların kendi içinde bilimsel olarak dizi makam, usûl bakımlarından tespit edilerek kullanılması tabiîdir."

*

Derginin ilk yazısı Halil Bedii''nin kaleme aldığı ilk olarak 1 Haziran 1340''ta Darülehan Mecmuası''nın ilk cildinin üçüncü sayısında Osmanlı Türkçesi ile yayımlanan "Millî Musiki" başlıklı yazısıdır. Millî musikimizi anlatan bu makaleyi Serhat Aydın günümüz Türkçesine aktarmış.

Türker Eroğlu "Türk Müziği Üzerine", Banu Mustan Dönmez de "Türkiye''deki Etnomüzikoloji Yaklaşımı Üzerine Eleştirel Bir Bakış" ile sayfalarda yer alıyor.

İrfan Gürdal ile "Türk Mûsikisi Üzerine Bir Söyleşi" yapılırken, bunu Yalçın Çetinkaya''nın kaleme aldığı "Mevlevilikte Mûsikî ve Semâ ve ''Ney-İnsân-ı Kâmil'' sembolizmi" takip ediyor. Çelebi dergisinde ayrıca Merve Örenç, Recep Uslu, Gökçe Güneygül, Fatma Adile Başer, Salahaddin Bekki, İlgar İmamverdiyev, Halil Atılgan, Hüseyin Kıyak, İsmail Bingöl, M. Burak Çetintaş, Hüseyin Asker, Ali Çalık, M. Akif Korkmaz''ın imzaları var.

*

Derginin sonunda ise ''Kitabiyat'' bölümü yer alıyor. Zafer Saraç, Mayıs 2022''de çıkan John Morgan O''Connell''ın "Alaturka: Türk Müziğinde Bir Üslup" adlı eserini incelerken, Ali Gezginci de bestekâr, musiki hocası, kültür adamı Cinuçen Tanrıkorur''un hatıraları "Saz ü Söz Arasında" hakkında bilgi veriyor.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları