Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Çağdaş Azerbaycan edebiyatından öyküler

Dr. Yusuf Gedikli''nin Azerbaycan Türkçesinden aktardığı çağdaş Azerbaycan öykülerinden oluşan Özgürlükçü Edebiyat adlı eser Nestor yayıncılık tarafından Eylül 2001''de yayımlandı. Kitap, XX. Yüzyıl Azerbaycan Edebiyatının ünlü altı yazarının öykülerini içeriyor.

Kitabın Önsöz''ünü kaleme alan Vagif Sultanlı, Celil Memmedguluzade hariç diğer yazarlar İsa Muğanna, Anar, Elçin, Ekrem Eylisli ve Sabir Azer hikâyelerinin Sovyet siyasi rejiminin ürünü olduğunu belirtmektedir. Farklı üsluplarda yazılmış olmalarına rağmen dönemin sosyopsikolojik ruh halinin yansımasının onları birleştiren ortak özellik olduğunu anlatan Vagif Sultanlı, şöyle diyor: "Öykülerin ideolojik ve estetik özellikleri, biçim ve üslupların çeşitliliği, sunum tarzı, imgenin yaratılışı, metinlerin kusursuz iç yapısı, onların sanatsal mükemmelliğini belirleyen etkenler arasındadır."

Vagif Sultanlı, kitabı hazırlayan Dr. Yusuf Gedikli hakkında "bilim insanı" ifadesini kullanırken, Gedikli''nin Azerbaycan Türkçesinden çok sayıda eserin Türkiye''de tanınmasına neden olduğunu anlatmaktadır.

*

Öyküleri Türkiye Türkçesine aktaran Yusuf Gedikli, çağdaş Azerbaycan Edebiyatının en ileri Türk edebiyatlarından biri olduğunu belirterek bu edebiyata ait bazı örnekler Türk okuruna sunulmuş olmasına rağmen Azerbaycan Edebiyatının yurdumuzda gereği kadar tanınmadığına dikkat çekmektedir. Gedikli, kitapta yer alan öykülerin Celil Memmedguluzade''nin hikâyesi hariç diğerlerinin 1960-1990 arasında, yani Sovyetler Birliği devrinin son 30 yılında kaleme alındıkları bilgisini vermektedir. Öykülerin, Azerbaycan''ın köy ve kasabalarından ve şehir hayatından kesitler içerdiğini anlatan Gedikli, öykülerle birlikte yazarların biyografilerinin de verildiğine dikkat çekmektedir.

*

Özgürlükçü Edebiyat adlı kitapta Celil Memmedguluzade''nin "Endişe", İsa Hüseynov''un "Şeppeli", Anar''ın "Ben, Sen, O ve Telefon", Elçin''in "Her Şey Geçip Gidiyor", Ekrem Eylisli''nin "Yürek Yaman Şeydir", Sabir Azeri''nin "Sıkılan Şehir" adlı öyküleri yer almaktadır.

Güzel hikâyeler, okunmaya değer.

Esen kalın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları