'Bunu yapanın başı bir hayli yanacak' Konut ilanları mercek altında

'Bunu yapanın başı bir hayli yanacak' Konut ilanları mercek altında
Ticaret Bakanlığı tarafından 1 Kasım itibariyle başlayan kimlik doğrulama şartı ile kayıt dışı ilan veren emlakçılarında rotası değişmiş oldu. İlanlarını burada paylaşan emlakçılara yüklü cezalar bekliyor.

İlan portallarında Ticaret Bakanlığı'nca 1 Kasım itibariyle başlayan kimlik doğrulama sistemi ile kayıtdışı bulunan emlakçılar bu portallarda artık ilan veremeyecek.

Barınma krizinin günden güne arttığı ve kiraların fahiş fiyatlara çıkmasıyla kayıt dışı emlakçılarda ilanlarını daha cazip bir biçimde sosyal medya kanallarından yaymaya başladı.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083424-001.png

Hal böyle olunca Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Artık bu tür ilanların sosyal medya üzerinden verilmesinin önüne geçilecek. Yeni düzenleme ile ilan sitelerinde bulunan sahte portföyler yüzde 7 ila 10 arasında azılmış oldu. En çok azalan ilanlar ise 'sahibinden' ilanlar oldu.

SOSYAL MEDYAYA DİKKAT

1 Kasım itibariyle Ticaret Bakanlığı'nın sosyal medyada verilen ilanların tespiti için harekete geçmesiyle 'merdiven altı' ilan veren kimlik belgesiz emlakçılara cezai işlem uygulanacağı da gündeme gelen konular arasında.

ekran-goruntusu-2023-11-09-083502-001.png

Buna göre, sosyal medya üzerinden sadece kimliği doğrulanmış kişiler veya kurumlar bazında ilan verilebilecek. İlan verme kuralları dijital platformlarda geçerli olduğu gibi sosyal medyada da geçerli olacak.

Özellikle Facebook'ta ilan veren birçok yetkisiz kişi bulunuyor. Bakanlığın son hamlesi olarak Türkiye'nin dört bir yanından bu denli ilan yayınlayan bir siteye yönelik oldu. Bu siteye ilan yüklemesi durduruldu.

REKABETİ DÜZENLEYEREK GÜVENLİ BİR ORTAM OLUŞTURMA

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Hakan Akdoğan, Ticaret Bakanlığı’nın attığı adımlar sonrasında yetkisiz kişilerin ilan paylaşımının sınırlandığını belirterek: “Kayıtdışı, merdivenaltı emlakçılık yapanların ellerinde sadece sosyal medya mecraları kaldı. Sosyal medya mecralarına yönelik düzenlemeler ile bu kişiler, bu mecralardan da ilan giremediklerinde sektördeki rekabet düzenlenerek daha güvenli bir ortam oluşturulabilir. Yetki belgesiyle bu işi yapan binlerce emlak işletmesi var. Onların da hakları korunmuş olur. Ayrıca bilgi kirliliği ortadan kalkmış olur. Fiyat istikrarı sağlanması adına önemli getiriler sağlayacaktır.” ifadelerinde bulundu.

due-diligence-scaled.jpgYENİ DÜZENLEME OLACAK

Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ticaretine ilişkin yeni bir taslağı bulunuyor. Buna göre, başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilerin, aynı yere ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişi yasak olacak.

Taslağa göre, emlakçıların mesleki deneyim şartı artık kaldırılacak. Normalde yetki belgesi alınabilmesi için üniversite mezunlarından 6 ay, lise mezunlarından 12 ay deneyim talep ediliyordu.

20fe80-edae9821039a4af7950ea7a1bc3d1a8fmv2.jpgARTIK YETKİSİ OLMASI GERECEK

Sosyal medya hesaplarında, belgesiz emlakçıların paylaşım yaptığına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Sahte hesaplarla paylaşılan gayrimenkuller piyasanın dengesini değiştiriyordu. Ticaret Bakanlığı’nın sosyal medyada yetkisi olmayan kişilerin paylaşım yapamayacağı kararı çok sevindirici. Artık sosyal medyada da paylaşım yapan kişinin yetkili olması gerekecek. Sahte ilan konusunda en büyük tehlikede aslında sosyal medya gruplarıydı. Son zamanlarda özellikle çıkan haberler sonrası sosyal medyadaki paylaşımlar kaldırıldı, kaldırılmaya da devam ediyor” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.