Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bozkırdan Dünyaya Yayılan Ulus: Türkler

Akademisyen yazar Ahmet Taşağıl'ın 'İlk Türkler'den bahsettiği "Bozkırdan Dünyaya Yayılanlar" adlı yapıtı, Kronik yayınları tarafından 2021 yılı Eylül ayında çıktı.

Türk tarihi üzerine araştırma yapmak için Çin kaynaklarına inmek gerektiğini düşünen Taşağıl, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden 1985 yılında mezun olduktan sonra aynı yıl Çince öğrenmek ve Orta Asya Tarihi üzerine araştırmalar yapmak üzere Tayvan'a gitti. Shih-fan Üniversitesinde Çince kurslarına katıldı, Cheng-chih Üniversitesinin Etnoloji Araştırmaları Enstitüsü ve Tarih Bölümünde ders ve seminerleri takip etti. Dokümantasyon merkezinde Çin kaynaklarından Türk tarihine ait belgeleri topladı.

*

Ahmet Taşağıl, kitabının Giriş kısmında Boylara Genel Bir Bakış yaparken, "Doğudan Batıya Eski Türk Yerleşim Planı" başlığı altında, Tola Irmağı, Orhun Irmağı, Tamır Irmağı, Yenisey Irmağı, İrtiş Irmağı, İli Irmağı, Çu Irmağı, Talas Irmağı'nın arasında olduğu birçok su kaynağından bahsetmektedir.

Kitabın ikinci bölümünde Türk boylarının hayat tarzı hakkında bilgi verirken, "Boylar ve otlaklar, Bozkırın İlk Modeli Hunların Yaşayışı, Konar göçerlerde barınma ve göç, Atın Türk boylarında taşıdığı değer, Kül Tekin'in atla sınavı" gibi ara başlıklar yer alıyor. Ayrıca Tanrı Dağları'nda Wu-Sun'ların yaşayışını anlatıyor.

Gök Türk ve Uygur Devri Güney Sibirya Boyları, Kırgızların Sürekliliği, Gök Türk ve Uygur Devri Güney Sibirya Boyları, Karlukların Etkin Rolü, Türgişler, Oğuzlar ve Oğuzluk Kavramı, Tokuz Oğuzlar ve Kıpçaklar (Kumanlar) hakkında kaynaklara dayalı önemli bilgiler vermektedir.

*

Ahmet Taşağıl, daha önce birçok kez yayınlanan "Çin Kaynaklarına Göre Türk Boyları" adlı yapıtında devlet kuramamış olan Türk boylarından bahsederken, yeni kitabında Türklerin ana gövdesi olan Orta Asya bozkırlarının derinliğine inmektedir. Taşağıl, bu konuda şöyle diyor: "Türk Dünyası tarihine bütüncül bir bakış açısı getirmek ve daha analitik yaklaşımlar geliştirmek bu araştırmayı yapmanın bir başka amacıdır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları