Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bizim Külliye'nin dosya konusu: Edebiyatımız ve Cumhuriyetimiz

Üç aylık kültür sanat dergisi bizim Külliye, 95. sayısının dosya konusu olarak ''Edebiyatımız ve Cumhuriyetimiz''i seçti.

Dergi adına okura yapılan açıklamada, bu konunun tercih edilmesinin nedeni olarak Cumhuriyet''in 100. yaşına girmesi gösterilerek şöyle denildi: "Biz de bir kültür sanat dergisi olarak elinizdeki sayımızı ''Edebiyatımız ve Cumhuriyet''e ayırdık. Hakikatte yaptığımız ise 100 yıllık dönem içerisinde Cumhuriyet aydın ve sanatkârının dil anlayışına, şiirine, romanına, hikâyesine, sinemasına, müziğine ve bütün bunları kapsayan duyuş ve düşünüşüne değinmektir. Umarız değindiklerimiz zihinde kalacak olanlardır."

*

bizim Külliye''nin ilk yazısı Nazım Payam''a ait. Payam, "Edebiyatımızın rüya ağacı'' başlığını koyduğu makalesinde Osmanlı İmparatorluğu''nun duraklama ve gerileme döneminin iç isyan, vaka ve baskınlar dönemi olduğunu belirterek okurla bir nevi tarih sohbeti yapıyor. Payam, konuyu "Mesela Şeyh Bedreddin isyanı", "Edirne vakası", "Bâb-ı Âli baskını", "Ve Rüya ağacı" başlığı altında inceliyor.

Şaban Sağlık "Cumhuriyet devri edebiyatımızın jenerik yazıları" başlıklı  makalesinde bireyin bir hikâyesi milletin ise destanı olduğunu belirterek "Bu durumda destan, ''bir hikâyeler toplamı'' olarak da görülebilir" diyor.

Belkıs Altuniş Gürsoy kalemin her daim hafızaya meydan okuduğuna değinirken edebiyatın insanı anlattığını belirtiyor ve "Bu sebeptendir ki, edebi eser anlattığı dönemin ruhunu verir. Her bir kalem mahsulü az veya çok içinden geçtiği devrin canlı bir şahidi ve kayda geçmiş bir belgesi hükmündedir" ifadelerini kullanıyor.

bizim Külliye dergisinde Seval Koçoğlu''nun Sadık Kemal Tural ile yaptığı söyleşi "Kavramlar üzerinden Cumhuriyet''i okumak üzerine" başlığını taşırken, ikinci söyleşiyi Taner Namlı, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Musa Arıcan ile yapıyor. Konu "Cumhuriyet''imiz ve düşünce geleneğimiz" üzerine.

Ahmet Buran "Cumhuriyet ve Türkçe" üzerine yazarken, Mustafa Özçelik "Osmanlı''dan Cumhuriyete Mehmet Akif algısı", H. Ömer Özden "Cumhuriyet''e giden süreçte Yahya Kemal''in yazıları" ile sayfalarda yer aldılar.

Derginin diğer yazar, şair ve öykücülerinin adları ise şöyle: Yusuf Dursun, Ali Akmanlar, İrfan Görkaş, Süleyman Daşdağ, Davut Güner, Muhammed Yakupi, Ahmet Evis, Yunus Emre Vural, Fazlı Köksal, Esma Kan Uruk, Ayşe Demir, Maksut İğitbaş, Yahya Akengin.

Esen kalın.

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları