Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Birilerini ürküten kavram: Turan

Yakın tarih araştırmacısı Erol Cihangir, kaleme aldığı yapıtlar ve yayınladığı eserler ile yıllardır Türk ulusuna hizmet etmektedir. "Turan" adlı bir dergide çıkaran Cihangir, 'ne idüğü belirsiz bazı kişilerin' söylemekten çekindiği "Turan" kavramı üzerine kaleme alınan eserleri de neşretmekte, Türk bilim ve irfanına sunmaktadır.

*

Erol Cihangir, kurduğu Doğu Kütüphanesi yayınevinden çıkan Zare Vand Nalbantyan'ın "Turan ve Turancılık" adlı çalışması hakkında önsöz niyetine uzun bir makale kaleme almış. Cihangir, "Turan, pan-Turanizm ve Kitap Üzerine" başlıklı yazısında şöyle diyor: "Turan veya 'Turancılık'  kavramları, gerek memleketimizde gerekse Batı'da, adı konmamış olmasına rağmen telaffuz edilmesi ve dillendirilmesi üzerinde sanki anlaşmaya varılmışçasına netameli bir kavram olma özelliğini  yıllarca sürdürdüğü herkesçe malumdur. Zımmen yapılan bu anlaşma, gariptir ki, hem Türkiye, hem Batı'da hem de Rusya'da olmak üzere üç cephenin üzerinde mutabık kaldığı nadir konulardan biridir. Sözün gelişi, bu üç cephe de dinden ideolojiye, etnik meselelerden iktisadi kaynakların kullanımına kadar pek çok konuyu tartışabilirler, fakat söz konusu 'Turan' kavramı olduğunda bu üçlü, yemin etmişçesine 'adı konmamış yasaklarını' korumakta kayıtsız şartsız mutabıktırlar."

Cihangir, bu sessizliğin, son yıllarda bazı milletler arası gelişmeler sebebiyle Rusya ve Türkiye'de sıra dışı birkaç münevverin yapmış oldukları bir takım çıkışlarla bozulmaya çalışıldıysa da, yine kendileri gibi birkaç dikkatli zihnin dışında herhangi bir iz bırakmadan duymamazlığa, görmemezliğe gelinerek mahkumiyetini sürdürmektedir" ifadelerini kullanıyor.

"Turan" kavramı hakkındaki anlaşılmaz, artniyetli tutum, çarpıtma, saptırma ve bilgisizlik üzerine kurulu bu anlayıştan rahatsız olan

Cihangir, Turancılığın "tıpkı Avrupacılık, Batıcılık, Doğuculuk, Asyacılık gibi, Birinci Dünya savaşı öncesinin şartlarının ortaya çıkardığı özgün bir jeopolitik tez" olduğunu ifade ediyor.

Turan kavramının siyaset bilimi literatürüne girişinin oldukça yakın bir zamana rastladığını belirten Cihangir, "tarih literatüründeki geçmişinin ise Timur'la, kültür tarihindeki yerinin 'Avesta' ve 'Ahdi Atik' metinlerine, modern çağ jeopolitikadaki yerinin ise 19. yy.'a dayandığını" belirtiyor.

*

"Turan" ve "Turancılık" üzerine araştırma yapmak ya da bilgilenmek isteyen arkadaşların, Doğu Kütüphanesinden çıkan bu kıymetli yapıtı incelemeleri gerekir.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları