Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bir Türk milliyetçisinin anıları

İslam felsefesi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan İsmail Yakıt, anılarını kaleme aldığı "Hatıralarıyla İz Bırakanlar" adlı yapıtında, yakın tarihimizden tanıdığı birçok sima hakkında bilgi veriyor.

Yakıt, kitabına şair ruhlu amcası Yakupoğlu Osman Efendi'yi anlatarak başlarken, şiirlerinden örnekler veriyor. Sonra "Gerçek bir Çanakkale gazisi" başlığı altında Kocaalioğlu Hacı Bekir Dede'den bahsediyor.

Türk milliyetçisi olan İsmail Yakıt, gençliğinde tanıdığı Ülkücü Hareketin Teorisyeni  Dündar Taşer hakkında da bir yazı kaleme alırken şöyle diyor: "Dündar ağabey, tespit, sentez ve analizlerinde çok isabetli görüşler serd ederdi. Türk milliyetçiliğinin sözcüsü ve ideoloğu idi. Gerek parti adına yaptığı açıklamalar ve gerekse Devlet dergisinde yazdığı başyazılarında ülke ve dünya sorunlarına  getirdiği çözümler onun ne kadar öngörülü ve basiret sahibi olduğunu ispata kâfidir."

Sohbet esnasında not aldığı Taşer'in bazı sözlerini aktaran Yakıt, bize her zaman "Biz kaybedilmiş bir medeniyetin çocuklarıyız. O medeniyeti tekrar kuracak olan sizlersiniz, derdi" ifadelerini kullanıyor.

İsmail Yakıt, kitabında "İngiliz esir kamplarından kaçan adam" başlığı altında Yakupoğlu Ali Dede'yi anlatırken, Kur'anın akılcı yorumcusu Muhammed Bin Tavit Et- Tanci hakkında da anılarında bahsediyor.

Ayrıca, "Felsefede bir deha" başlığı altında Hilmi Ziya Ülken ile "Seferberlikte sigarayı bırakan" Mıstık Dede'yi okura akıcı bir üslupla tanıtıyor. Türk edebiyatı araştırmalarıyla tanınan Amil Çelebioğlu'ndan "İsmi gibi bir amil, soyadı gibi bir çelebi" diye bahsederken, birçok anısına sayfalarda yer veriyor. Yakıt, "Sevgi dolu bir lider Başbuğ Alparslan Türkeş" başlıklı yazısında da milliyetçi lideri şöyle anlatıyor: "Kendisine sorular sorar ve cevaplarını not ederdik." Türkeş'in bir ülkücü şehit olduğunda çok üzüldüğünü belirten Yakıt,  "Mizacı sert gözükse de pırıl pırıl sevgi dolu bir yüreği olduğu her halinden belliydi" ifadelerini kullanıyor.

 

İsmail Yakıt, Ötüken yayınevinden 2016'da çıkan kitabında ayrıca, Erol Güngör, Fevziye Abdullah Tansel, Arif Nihat Asya, Dilaver Cebeci, Durmuş Hocaoğlu, Nihat Keklik, Turan Yazgan'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişiden de bahsediyor, okuyucuya yakın tarihin önemli edebiyat ve siyasi kişileri hakkında bilgiler sunuyor.

Denizli Tavas doğumlu İsmail Yakıt'ın ayrıca, "Batı Düşüncesi ve Mevlâna"" Atatürk ve Din", " Türk-İslâm Düşüncesi Üzerine Araştırmalar", "İslâm'da Bilim Tarihi", Arşiv Belgeleri Işığında Kızılcabölük", "Hz. Peygamberi Anlamak" gibi birçok yapıtı vardır.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları