Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bir Türk milliyetçisi: Galip Erdem

Nevzat Kösoğlu, Türk fikir adamlarından Galip Erdem'i anlatırken "Derin izler bırakan insanlardan biriydi. Güçlü bir yazar, üstün zekalı bir Türk aydınıydı." diyor.

Erdem'in samimi bir Türk milliyetçisi olduğunu anlatan Kösoğlu, ahlakının Müslüman-Türk'ün ahlakı olduğunu, bu yüzden yeni yazı yazmaya başladığı her yerde, 'Belki inandıklarımın hepsini yazamayacağım; ama inanmadıklarımı asla yazmayacağım' diye ilk yazısına başladığını belirterek sözlerini şöyle sürdürüryor: "Bu ifadeler, onun kişiliği kadar bu gazetedeki yazılarının da uzun sürmeyeceğinin işaretini verirdi. Yazılarının dışında, özellikle 1970'li yıllarda, milliyetçi gençlere yönelik yaptığı eğitim çalışmalarıyla derin tesirler  bıraktı."

Soğuk savaş yıllarında Erdem'in sürekli 'Turancı', 'Türkçü' olduğunu söylediğini ifade eden Kösoğlu, "Aynı ülkünün öncülerinden Nihal Atsız'ın, Arif Nihat Asya'nın görmediğini o görmüştü, mutlu idi" ifadelerini kullanıyor. Erdem'in, 1990'lı yıllarda dönemin Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek'le birlikte onun danışmanlarından biri olarak Türk yurtlarına gittiğini anlatan Kösoğlu, sözlerine şöyle devam ediyor:  "Ancak, Sovyet-Rus emperyalizminden artakalan o beldelerin, o insanların hal-i pür melalini görmek de onu çok üzmüştü.

Türkistan fakir bırakılmıştı; iç kaynakları sömürülmüş, merkeze aktarılmış, kendi halkına bir şey bırakılmamıştı. Merkezi planlama, bütün çevre ülkeleri birbirine ve esasta Rusya'ya bağlamış, bağımsız bir iktisadi yahut siyasi güç olmalarının imkanlarını yok etmişti."

*

10 Mart 1930 da Rize Fındıklı'da doğdu. Ailenin tek çocuğudur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Mamak'ta görülen MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davasının avukatlığını üstlendi. "Bayrak", "Beşsanat", "Karakedi", "Türk Yurdu", "Tercüman", "Ölçü", "Son Havadis", "Yeni İstanbul", "Düşünen Adam", "Babıalide Sabah", "Zafer", "Bizim Anadolu", "Devlet", " Töre", "Bozkurt", " Ortadoğu", "Hergün", "Ocak", "Yeni Sözcü", "Bakış" gibi gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı.

12 Mart 1997 tarihinde Ankara'da uçmağa vardı. Kitapları ise "Ülkücünün Çilesi", " Sosyalizm ve Milliyetçilik Üzerine Mektuplar", "Suçlamalar (2 cilt)", "Mektuplar", " Kenan Evren'e Açık Mektup"

Galip Erdem'in bazı sözleri:

*

Türkiye'nin son birkaç yüzyıllık tarihinde yalnız bir defa, milli mücadele devrinde muzaffer olabilen ahlak ve fazilet, bunun dışında mütemadiyen yenilmiştir.

Türk milliyetçiliği ırkçılık temeline dayanan bir dünya görüşü değildir. Başlıca dil, din, tarih ve kültür anlayışına bağlıdır.

Yalnız böyle bir hükümden milletimizin meydana geliş çağındaki ırki mayamızı ve hele soy birliğini küçümsediğimiz gibi bir mana asla çıkartılmamalıdır.

Allah'ım, günahımız çoktur; huzuruna çıkmaya yüzümüz yoktur bizim. Affet bizi.

*

Esen kalın

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları