Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bir siyasi hareketin öyküsü

Ahmet B. Karabacak’ın kaleme aldığı “Üç Hilalin Hikâyesi” adlı yapıt, Türk siyasi tarihinin yakın geçmişinden bahsetmektedir.

Kitapta “1969 Adana Kongresi”, “CKMP’nin MHP’ye dönüşümü”, “Üç Hilal ambleminin seyri”, “Türk-İslam Ülküsü” ve Türkeş’in “9 Işık” adlı kitabına değinilmektedir. “9 Işık” kitabının genişletilmesinde Sakin Öner ve S. Ahmet Arvasi’nin katkısı olduğu ayrıca okura hatırlatılmaktadır.

Kitabın ilk sayfalarında Hayati Bice’nin Karabacak’ın eseri için kaleme aldığı “İşte Bu Bizim Hikâyemiz” başlıklı makalesi yer almaktadır. Bice yazısında, “Bugün kırk yılını tamamlamış olan ve artık birkaç nesil yetiştirmiş ülkücü hareketin kendi öz mecrasından sapmaması/saptırılmaması için bu türden hafıza tazeleyici yayınların devamı gelmelidir” ifadesini kullanmaktadır.

*

Ahmet Karabacak’ın kitabı “1960 ihtilali” başlığıyla başlarken Türkeş dâhil 14 kişinin yurt dışına gönderilmesi hakkında bilgi verilmekte, olayın iç yüzü anlatılmakta, İsmet İnönü zamanından “Türk düşmanlarının, İslam düşmanlarının, bölücülerin bayram ettiği dönemlerdir” diye bahsedilmektedir. DP’nin ise bunların sömürüsünü yapan “Milliyetçi-muhafazakâr diye ne olduğu belirsiz bir slogan ortaya atarak siyaset yapan bir kuruluş” olduğuna değinilmektedir.

*

Karabacak, ‘Yaptıklarımız’ başlığını verdiği makalesinde bu kitabı neden yazdığı hakkında bilgi vermektedir. Eserini ‘Ben de bu davaya hizmet ettim’ iddiasıyla hazırlamadığını belirten Karabacak, “Hep şuna inandım ve çevremdekilere de her zaman şunu söyledim: Gençliğini yaşamadan kara toprağa düşenlerin, cezaevlerinde çile dolduranların ve onlar kadar çile çeken zulüm gören yakınlarının yanında, bizim yaptıklarımız, çektiğimiz ıstıraplar kâinatın içindeki bir nokta kadar bile değildir” ifadelerini kullanmaktadır.

Karabacak ayrıca bazı kişiler hakkında bilgi vermektedir. Kitapta ilk bahsedilen şahıs Alparslan Türkeş’tir. Burada Türkeş’in tarihçi Yılmaz Öztuna hakkında tespitleri, 12 Eylül hakkında kısa bir değerlendirmesi, Nihat Sami Banarlı’nın Türkeş hakkında bir sözünü anımsatmaktadır. Banarlı’nın Türkeş hakkında sözü şöyle: “Ortalıkta görülen parti liderleri arasında, okuması yazması olan çok değerli biridir.

Karabacak ayrıca Numan Esin, Arif Nihat Asya, Necdet Sevinç, Osman Yüksel Serdengeçti, Komando Mustafa’nın arasında olduğu bazı şair, yazar ve fikir adamları hakkında portre yazıları kaleme almıştır.

Ahmet Karabacak, kitabını siyasi bir amaçla ya da birtakım kişileri yönlendirmek amacıyla yazmadığını belirterek sözlerini şöyle tamamlamaktadır: “Görüştüğümüz, konuştuğumuz dostlarımız bana, Türk tarihinin bu çok önemli siyasî hareketinin kuruluş hikâyesini yazmamı ısrarla istediler. Olayın başlangıcından beri içinde olduğum için bildiklerimi, gördüklerimi, Türkeş Bey’le olan özel konuşmalarımdan bazılarını yazmaya karar verdim. Bu arada dönekleri, menfaatçileri, zayıf karakterli kişilerden bazılarını da yazacağım.

*

Karabacak’ın Üç Hilalin Hikâyesi adlı eseri bilgeoğuz yayınlarından 2015, 2017 ve 2023 yıllarında yayımlandı.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları