Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bir şarkiyatçı: Uriel Heyd

Alman Doğu bilimci Uriel Heyd, çalışmalarının çoğunu Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti''ni ilgilendiren konular üzerine yapmıştır.

Türk milliyetçiliği üzerine kaleme aldığı kitabında ağırlıklı olarak Ziya Gökalp ve fikirleri üzerinde duran ve modern Türkiye üzerine Batı''da çok kitap yazıldığını belirten Heyd, tüm bunlara rağmen "Kemalist devrimin manevi temelleri" konusunda Batı''da çok az şey bilindiğini ifade etmektedir.

Heyd ayrıca, her ne kadar Ziya Gökalp Türk milliyetçiliğinin manevi babası ve modern zamanlardaki Türk düşünürlerinin önde gelenlerinden biri olarak değerlendiriliyorsa da onun hayatı ve öğretileri hakkında kapsamlı ve tarafsız bir çalışma yapılmadığına inanmaktadır. Uriel Heyd''in kitabına yazdığı önsözde attığı tarih Kasım 1947''dir.

*

Pınar yayınlarının Eylül 2001''de yayımladığı Uriel Heyd''in kitabını Türkçeye çeviren Adem Yalçın. Kitabın takdim yazısı ise Sir Wyndham Deeds''e ait.

*

Kitabın birinci bölümünde Ziya Gökalp''ın hayatı anlatılmaktadır. İkinci bölüm Ziya Gökalp''ın öğretileri üzerine olurken felsefi temeller, sosyolojik kavramlar, kültür ve medeniyet, batılılaşma gibi birçok ara başlık yer almaktadır. Üçüncü bölümde Ziya Gökalp hakkında bir değerlendirme yapılırken şair ve bilgin olduğuna değinilmektedir. Kitabın sonunda Ziya Gökalp hakkında yazılmış kitaplar ve makalelerin listesi verilmektedir.

*

Almanya''nın Köln kentinde 1913 yılında doğan Uriel Heyd, 13 Mayıs 1968''de Kudüs''te yaşama veda etti.

Esen kalın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları