Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bir pastanenin öyküsü

Araştırmacı tarihçi, yazar Kerim Kuvetli, "Pudding Shop" adlı eserinde okura ''Büyülü Bir Yolculuğun Hikâyesi''ni anlatırken, yakın bir döneme ışık tutuyor.

Avukat, edebiyat öğretmeni, yazar Hüseyin Özbek ağabey, "Gel seni bir hemşerimin lokantasına götüreyim" diyerek Lale Restoran''a götürdü. Bizi lokantanın sahibi Namık Çolpan ve çocukları karşıladı. Yemeğin ardından koyu bir sohbet ortamı oluştu. Namık Bey, ayrılırken lokanta hakkında kaleme alınan bir kitabı bana hediye etti. Kitap, bir dönem Hippilerin İstanbul''a geldiklerinde uğradıkları mekânların başında gelen Lale Restoran''ı tanıtıyor.

Kerim Kuvetli eserinde, Kastamonu''nun Araç ilçesinden 1940''larda İstanbul''a gelen Ahmet Çolpan ve oğullarının Sultanahmet''te açtıkları Lale Pastanesi''nin öyküsünü anlatıyor.

Lale Pastanesi kapsamında "Beat Kuşağı", "1950-1960 Arası Türkiye", "Vietnam Savaşı", "Sorbonne Üniversitesi İşgali", "68 Kuşağı ve Çiçek Çocuklar" gibi birçok başlık altında yakın tarihe ışık tutan bilgiler veriyor.

Kitap fotoğraf ve görsellerin yanı sıra Amerikalı şair ve ressam Lawrence Ferlinghetti, İngiliz söz yazarı, aktivist John Lennon ve Nazım Hikmet''in şiirleriyle destekleniyor. Nazım Hikmet''ten söz açılmışken şiirinden bir bölümü birlikte okuyalım:

Başım köpük köpük bulut,

İçim dışım deniz,

Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane parkında

Budak budak, şerham şerham ihtiyar bir ceviz.

Ne sen bunun farkındasın, ne polis farkında

Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane parkında.

Maya yayınevinden geçen yıl (2022) çıkan kitabın tanıtım bülteninde şöyle deniyor:

"Dünya tarihinde öyle özel anlar vardır ki biz farkına varamasak da o günlerde yaşananlar hepimizi derinden etkileyen renkli hareketler doğurmuştur. 1950''li yıllarla başlayan yaklaşık otuz yıllık dönem ise dünya tarihine damga vuracak çok önemli olaylara sahne olmuş ve yirminci yüzyılın belki de en renkli dönemi olarak anılmayı hak etmiştir. İşte bu, o renklerin hikâyesidir. Beat Kuşağı, Çiçek Çocuklar, 68 Kuşağı, Hippiler, Londra''dan Katmandu''ya uzanan seyahatler ve dönemin yazarlarının, şairlerinin, müzisyenlerin kültürel devrimleri ve sanatları… Genç kuşağın daha özgür, barışçıl ve mutlu bir dünya hayaliyle verdiği mücadelenin, tüm dünyaya dalga dalga yayılan barış ve sevgi mesajı taşıyan duygularının öyküsüdür bu. Bu öykü, Hippi Yolu olarak bilinen büyülü bir yolculuğa açılıyor ve merkezindeyse İstanbul ile buradaki bir özel mekân ''Pudding Shop'' yer alıyor."

Şimdi Çolpan Ailesini kısaca tanıyalım

Baba Ahmet Çolpan, gençliğinde Türkiye''nin önde gelen şekerlemecilerinden olan ve kendisi gibi Araç ilçesinden iki yüz yıl önce göç etmiş bir ailenin işlettiği Ali Muhittin Hacı Bekir''de yıllarca çırak ve usta olarak çalışır. Sonra kendi dükkânını açma vakti geldiğini düşünerek Lale Pastanesini açar.

İstanbul''da 1957 yılında hizmet vermeye başlayan Lale Pastanesi, 1960''larda dünya turuna çıkan ve İstanbul''a gelen hippilerin uğrak mekânı olur. Hippiler, kendilerine oldukça samimi davranan, Türk misafirperverliğinin örneğini sunan pastane sahiplerini çok sever. Ülkelerine döndüklerinde seyahate çıkmak isteyen dost ve arkadaşlarına "İstanbul''a gelmelerini, Lale Pastanesine mutlaka uğramalarını" tavsiye ederler. Pastane kısa zamanda tanınır ve yabancı gazetecilerin de ilgisini çeker, haber ve makalelere konu olur.

İstanbul''a ailesiyle birlikte geldiğinde on üç yaşında olan Namık Çolpan ağabey şimdi hizmeti çocuklarına devretmiş, kendisi ise ziyaretine gelen dostlarıyla sohbet edip eski günleri yâd ediyor.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları