Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bir kitap: Tarihten Tefekküre

Altan Çetin, kaleme aldığı Tarihten Tefekküre adlı eserinde Türk fikir adamlarından Nurettin Topçu, Erol Güngör ve Nevzat Kösoğlu''nun Türk tarihine bakışını anlatıyor.

giriş kısmına Selçuklu''dan Tefekküre başlığı konurken, burada "Tarihten geleceğe: Coğrafyadan umrana", "Toprağı vatan kılmak", "Selçukların Türkiye''deki hafıza mirasını okumak", "Alparslan ile vatanlaşan Anadolu", "Malazgirt meydan savaşı" ve "Vatana vurulan damga: Ahlat mezar taşları" ara başlıkları yer alıyor.

Altan Çetin, yapıtın birinci bölümüne Nurettin Topçu Tefekküründe Medeniyet, Maarif ve Tarih başlığını koyarken, Topçu''yu son asrın münzevi mütefekkirlerinden biri olarak tarif ediyor. Topçu''yu, kayalıklar üzerinde nöbette duran, dalgalara karşı millet gemisinin karaya vurmaması için uyaran, yalnız ve vakur bir deniz feneri olarak görüyor.

Kitabın ikinci bölümünün başlığı ise "Erol Güngör''ün tefekküründe tarih". Güngör, Türk tarihini bir bütün olarak görmektedir. Güngör, bu konuda şöyle diyor: "Bugün Türk denince Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan ve ana dili Türkçe olup da bizim sınırlarımızın dışında yaşayan milyonlarca insan vardır. Demek ki, Türklerin bugünkü Türkiye''ye gelmeden önce de bir tarihleri vardır. Bu tarih boyunca çok çeşitli ülkelere yayılmışlar, oralarda devletler kurmuşlardı."

Prof. Dr. Altan Çetin, kitabının üçüncü bölümünde de "Nevzat Kösoğlu''nda tarih" konusuna değiniyor. Kösoğlu''nu "tarihle düşünen ve düşündüren bir mütefekkir" olarak anlatan Çetin, "O bir tarihçi değil, lakin bir tarih mütefekkiriydi" ifadelerini kullanıyor.

Ötüken Neşriyattan 2016 yılında çıkan eser 141 sayfa.

Okunmaya değer.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları