Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bir idealistin kısa öyküsü

İnsanları birbirine bağlayan dilin bir adı idealizmdir. Bir davaya, bir fikre inanan ve bu uğurda ömrünü harcayan kişiler vardır. Uluslar, bu tür kişilere ne kadar sahipse o kadar yükselir. Türk milletinin tarih boyunca yetiştirdiği bu ulu kişiler ise saymakla tükenmez. Biz bu şahsiyetlerden biri olarak Remzi Oğuz Arık'ı görüyoruz. İnsan acayip bir mahluk. Bazen en yakınındaki insanı, akrabasını sevmiyor ama hiç görmediği bir kişiyi sevebiliyor. Bu da herhalde idealizm denen bir ülküden kaynaklanıyor.

*

Türk fikir adamlarından Remzi Oğuz Arık da, Türk ulusunun kıymetli evlatlarından biridir. Ömrünü Türk milletine hizmete adadığı kaleme aldığı yapıtlardan, yaptığı çalışmalardan bellidir.

Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Kabaktepe köyünde 1899 yılında doğdu. Babası, Feke sandıkemini Mehmed Ferid Bey, annesi Zekiye hanımdır. İlk çocukluk yılları Kozan'da geçti. İstanbul Muallim Mektebi'nden mezun oldu. Gönüllü olarak katıldığı Birinci Dünya Savaşında yaralandı. Savaş sonrası birçok okulda öğretmenlik yaptı. 1926'da arkeoloji ve sanat tarihi konularında ihtisas yapmak üzere Fransa'ya gönderildi. 1931'de Türkiye'ye dönünce İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde arkeoloji uzman yardımcılığı görevine getirildi, aynı yıl Yalova'da ilk arkeoloji kazısını yaptı. Karalar kazısı ile Galatlar'ın antik bir şehrini ortaya çıkardı ve II. Dieotauros'un kitâbesini dünyaya tanıttı. 3 Nisan 1954 tarihinde bir uçak kazasında uçmağa vardı.

*

Türkiye Cumhuriyeti dönemi Türk aydınlarından biri olan Remzi Oğuz Arık, Türk milliyetçiliği hareketinin öncü isimlerinden biridir. Arık, "Köy Kadını-Memleket Parçaları", "İdeal ve İdeoloji", "Coğrafya'dan Vatan'a", "Türk İnkılabı ve Milliyetçiliğimiz", "Türk Gençliğine", "Gurbet-İnmeyen Bayrak" adlı yapıtların yazarıdır.

 

*

Erzurumlu araştırmacı yazar Ziya Bakırcıoğlu da, Arık hakkında, "Remzi Oğuz Arık'ın Fikir Dünyası" adlı güzel bir eser kaleme aldı. Arık'ın hayatını, ömrünü adadığı davasını, Türk milliyetçiliği uğruna verdiği mücadeleyi, kurduğu Türkiye Köylü Partisi'ni ve partinin amacını anlattı. Arık'ın, vatan anlayışı, devletçilik, ilimcilik, ahlak ve köycülük gibi birçok konuda görüşlerine yer verdi. Kitabın sonuna Remzi Oğuz Arık hakkında dostlarının, arkadaşlarının, sevenlerinin yazılarını toplayarak "armağan" bölüm koyduğu görüldü. Ziya Bakırcıoğlu'nun eseri Dergah yayınları tarafından İstanbul'da 2000 yılı ekim ayında yayınlandı. Ankara'da toprağa verildi.

Bu arada H. Rıdvan Çongur'un hazırladığı 1987 yılında çıkan "Remzi Oğuz Arık Armağanı" adlı bir başka eser vardır.

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları