Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bilimsel dergi: Türk Dünyası Araştırmaları

Türk Dünyası Araştırmaları dergisi, her ay dosya konusu olarak seçtiği konularla Türk fikir hayatına katkıda bulunuyor. Kasım-Aralık 2021 tarihli sayısını ''Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Cumhuriyetleri''ne ayırdığını görüyoruz. 

Doç. Dr. Ayhan Nuri Yılmaz "Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türkistan Coğrafyasındaki Türk Cumhuriyetlerinin Durumu ve Değerlendirmesi" başlıklı bir yazı kaleme alırken, bu çalışmada Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan''ın  bağımsızlıklarının ilanından sonra geçirdikleri değişim ve dönüşümün analizini yapmaktadır. Yılmaz, burada, Türkiye ve bu ülkelerin arasındaki ilişkileri siyasi,  sosyal, iktisadi ve kültürel çerçevede değerlendirerek Türkiye''nin perfonmansı ve ilişkilerin seyrine dair tespitler ortaya koymaktadır.

 Doç. Ömer Kurtbağ da "Soğuk Savaş''ın Sonundan Günümüze ABD''nin Türkistan Politikası"na değinirken, özellikle 2000''li yılları incelemektedir. Kurtbağ burada, Obama ve Trump dönemlerinden bahsederken ABD''nin Afganistan''dan çekilmesinin bölgeye olan etki ve yansımalarını tetkik etmektedir.

Öğretim Görevlisi Dr. Şahin Bütüner de yazısına "Çevre Bilinci Oluşturmada Türk Mitolojisinin Rolü: Dede Korkut Hikâyelerine Ekoeleştirel Bir Yaklaşım" başlığını koyarken, Dede Korkut Hikâyelerinde yer alan doğa ile ilgili unsurlar ve Dede Korkut Hikâyesi''nin yaratıldığı kültürel ortamın doğaya olan yaklaşımını incelemektedir.

Doç. Esma Özdaşlı da "Bağımsızlığını Yeniden Kazanışının 30. Yılında Azerbaycan"dan bahsederken, Prof. Muzaffer Ercan Yılmaz ile Zeynep Şen Kalfa ise "Ayrımcılık Sorunu Bağlamında Bulgaristan''daki Türk Azınlık" başlığı altında 1989 sonrası dönemi anlatmaktadır. Ayrıca İlhan Eroğlu, Fatih Yeter, Nalan Kangal ve Mustafa Necati Çoban''ın da "Ekonomik Büyüme ve Enerji Tüketimi ve Çevresel Bozulma İlişkisi: Türk Cumhuriyetleri Üzerine Panel Veri Analizi" üzerine verdikleri bilgi yer almaktadır.

*

Dilbilimci, Dr. Yusuf Gedikli de "Osmanlı Devleti''ni Kuran Osman Bey''in Adı Sorunu" başlığıyla kaleme aldığı yazısında, Osman Bey''in esas adının ne olduğu hususuna değinmekte,  bu konunun XVIII yüzyılın ortalarından beri tartışıldığını anımsatmaktadır. Gedikli, konuyla ilgili J. Deguignes (ok. Döginyi) daha sonra E. Gibbons''un bu hususta görüş bildirdiğini ve Osman Bey''in gerçek adının Osman olmadıklarını söylediğini belirtmektedir. Gedikli ayrıca, F. Babinger, J. H. Kramers''in görüşlerine yer vermekte, İslam ve Hıristiyan kaynaklarındaki isim farklılığına dikati çekmektedir. Daha sonra Macar Türkoloğu Moravcsik ve daha başka bilim adamlarının görüşlerini ele almakta sonra kendi görüşünü söylemektedir. 

Dil bilimi üzerine kaleme aldığı yapıtlarla dikkati çeken Yusuf Gedikli, Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi''nin asıl adının ''Otman'' olduğunu belirtmektedir.

*

Yıllardır Türk dünyasına hitap eden ve Türklüğe hizmet eden Türk Dünyası Araştırmaları dergisinin kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan, Sahibi Közhan Yazgan.

Esen kalın.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları