Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Bilim ve Türkçülük

İskender Öksüz'ün kaleme aldığı "Bilim, Din ve Türkçülük" adlı yapıtı, yakın  Türk siyasi tarihine ışık tutuyor. Öksüz, eserinde önce 'Bilim nedir?" sorusuna yanıt ararken daha sonra "Bilim ve din" konusunu incelemektedir.  Sonra "Bilim çevresi, bilim eğitimi", "Bilim ve teknoloji", "Demokrasi", "Bilim ve Türkçülük" başlıkları yer alıyor. Kitabın "Ek" bölümünde de "Millet ve milliyetçilik üzerine bir sohbet" var.

Ülkemizde bir dini cemaat yıllardır Müslüman Türk çocuğuna  "Türk müsün, Müslüman mısın" gibi art niyetli sorular sorarak zihinleri karıştırmakta, aslında küfre hizmet etmektedir.

Öksüz de eserinde, bu soruyu başlık olarak kullanarak bu tür kişi ve gurupların art niyetli olduklarını ortaya koymaya çalışmaktadır.

Yazısına, Türk düşünce ve duygu hayatını şekillendiren iki büyük ismin Ziya Gökalp ve Namık Kemal olduğunu belirterek başlayan Öksüz, "İkisi de 48 yaşında rahmetli olmuş. Bir entelektüelin en erken 18 yaşında ürün vermeye başlayacağını farz edersek, ne yapmışlarsa Tanrı'nın kendilerine bahşettiği o 30 yıl içinde yapmışlar" ifadelerini kullanıyor.

Ziya Gökalp'den bahsederken "Türkçü müdür, İslâmcı mıdır, Batıcı mıdır" sorularını yönelten Öksüz, yanıtını yine kendisi veriyor.  "Geniş kültürü, devamlı çalışması, okuması ve bulunduğu çevrelerdeki yoğun fikir alışverişi sayesinde muhakkak ki çağının toplum bilimlerine, düşüncelerine hâkim olduğunu" anlatıyor. Öksüz, "Yusuf Akçura da bütün bunlara hâkimdir.  Fakat Gökalp farklıdır" derken, bunu bizzat Akçura'nın söylediğini belirterek onun bir sözüne yer veriyor. Akçura, Gökalp hakkında şöyle diyor: "Ben daha çok tahlile yatkınım. O büyük bir telifçidir."

Gökalp'i anlatmaya devam eden Öksüz, sözlerine şöyle devam ediyor: "Edindiği toplum bilgisi ona insanların aynı anda birçok mensubiyeti birden duyduğunu söylüyordu. Zamanımızın Türk müsün Müslüman mısın tuhaflığından farklı olarak Müslüman mıyız, Batıcı mıyızdan farklı olarak.  Gökalp'in bir eserinin adı da 'Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak'tır.  Slogan Türk milletindenim, İslâm ümmetindenim, Garp medeniyetindenim."

Öksüz, daha sonra "Osmanlıcı kim?, İslamcı kim?, Türkçü kim?" sorularını yöneltiyor ve bunları Namık Kemal, Mehmet Akif ve Ziya Gökalp olarak  sıralıyor. Kendisi de bir Türkçü olan Öksüz, bu üç şahsiyet hakkında şu ifadeleri kullanıyor: "Biz, hem Namık Kemal'in, hem Akif'in, hem Gökalp'in mirasçılarıyız."

Kimyacı yazar İskender Öksüz'ün ayrıca, "Millet ve Milliyetçilik", "Türk Milliyetçiliği Fikir Sistemi-Teori-",  "Türküm Özür Dilerim" adlı yapıtları var.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları