Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Barış Doster'in kaleminden kuşatma altındaki Türkiye

Siyaset bilimci, Prof. Dr. Barış Doster, yazar çizer takımı arasında Kuvayı Milliyeci Attila İlhan''ın öğrencisi olarak bilinmektedir. Cumhuriyet gazetesinde yazmakta, belli bir okuyucu kitlesi bulunmaktadır. Yorumları dikkate değerdir.

*

Barış Doster''in "kuşatma altındaki türkiye" adlı eserini okudum. Önemli bilgiler içeriyor. Kitabında ABD ile Türkiye''nin bölge politikalarının çatışmasından küreselleşmeye, bir Yeşilçam klasiği olan Türkiye''nin AB sevdasından Ermeni iddialarının siyasal boyutu ve emperyalizme kadar birçok konuya değinmektedir.

Doster''e göre Türkiye, büyük bir bunalım yaşamaktadır. Sorunun dönemsel değil yapısal olduğunu gösteren çok sayıda işaret var. "Cumhuriyet''in temel değerlerine yönelik saldırılar ile toplum ve aile yapısının çökmesi, çözülmesi, çürümesini" örnek olarak göstermektedir.

Türkiye''nin, bağımsızlığının, bütünlüğünün ve egemenliğinin tartışıldığı bir süreçten geçtiğini belirten Doster, Kıbrıs, Ege ve Kuzey Irak''tan Türkiye''ye bayrak gösterildiğini, sözde Ermeni soykırımı iddiaları, Patrikhane''nin statüsü, Heybeliada Ruhban Okulu, azınlık vakıfları gibi başlıklar üzerinden Türkiye''nin ulusal direncinin kırılmak istendiğini ifade etmektedir.

Doster, tüm bunlar olurken ülkemizde yoğun ve hızlı bir insan kirlenmesi, özellikle aydın kirlenmesinden yakınmaktadır.

*

Son birkaç yıldır ABD ile Türkiye''nin arasının limoni olduğu bir gerçek. Terör örgütü PKK/YPG''yi desteklemesi, Yunanistan''ı el altından Türkiye''ye karşı kışkırtması, Yunanistan''da üslere yerleşmesini örnek olarak gösterebiliriz.

Barış Doster de kitabında, ABD ile Türkiye''nin arasında çıkan gerginliğe dikkat çekerken bunun iki ülkenin bölge politikalarının çatışmasından kaynaklandığını belirtmektedir. Yazısının girişinde İsmet İnönü''nün "Bir büyük devlet ile ilişkiye girmek, bir aslan ile yatağa girmeye benzer." sözünü hatırlatarak "Kimi kaynaklarda aslan yerine ayının yer aldığı bu söz, önemli bir gerçeğe dikkat çeker. Hele de söz konusu olan Türkiye-ABD ilişkileri ise" ifadesini kullanmaktadır.

*

ABD ile Türkiye''nin arasının serin olduğu bu günlerde Doster''in ABD hakkında verdiği bilgilerle yakın tarihi hatırlarken, ülke ve ulus olarak geleceğe nasıl bakmak gerektiğini bir kez daha düşünmemiz gerekiyor. 

Barış Doster, ABD Türkiye ilişkilerinin özellikle 1950 sonrasında eşit ve karşılılıktan uzak, dengesiz ve Türkiye aleyhine gelişen bir hat izlediğini belirtmekte ve şöyle demektedir: "Şüphesiz bunda ABD ile Türkiye''nin öncelikleri, beklentileri, kaygıları ve çıkarları farklıdır, aynen hacimlerinin ve iddialarının farklı olduğu gibi. Türkiye, tarihe geçen ünlü Johnson Mektubu''ndan Kıbrıs Barış Harekâtı ile yaşanan gerginliğe, Süleymaniye''de başımıza geçirilen çuvaldan Washington''un terör örgütü PKK''ya verdiği desteğe dek bir çırpıda sayılabilecek pek çok olayda ABD''den ne dostlukla, ne de müttefiklikle asla açıklanamayacak kazıklar yemiştir ve yemektedir."

*

Doster''in ''kuşatma altındaki türkiye" adlı eseri, "ABD-Türkiye ilişkileri, Orta Doğu sorunu ve Türkiye''nin buradaki rolü, ulusalcılık, enerji ve güvenlik sorunu, emperyalizm, gericilik ve emperyalizmle gericiliğin stratejik ortaklığı" gibi benzer konularda çalışma yapan araştırmacılar için bir kaynak eser olarak gözükmektedir. Kitap Bilgi Yayınevinden Ağustos 2007''de çıktı.

Biz, kitapta yer alan bazı ara başlıkları köşemize almayı gerekli gördük. Bunlar: Millî Mücadele''nin anlamı, Yemen türküsünü unutmamalı, İktisatsız istiklal olmaz, Savunma Kıbrıs''tan başlar, Avrasya''nın sunduğu fırsat, AB nasıl bir Türkiye ister?

Barış Doster''in kitapları

Avrasya''nın Kilidi Türkiye, Yönünü Arayan Türkiye, Sopanın Ucundaki Müttefik Türk-ABD İlişkileri, Türkiye Kime Kalacak, Cumhuriyet Nasıl Savunulur?, Atatürk Türk Dünyası ve Mazlum Milletler, Türkiye ve Karanlık Savaş.

*

Esen kalın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları