Bakanlık resmen kısıtladı ‘Yıllar sonra bir ilk’ Altın yatırımcısını kara kara düşündürecek haber

Bakanlık resmen kısıtladı ‘Yıllar sonra bir ilk’ Altın yatırımcısını kara kara düşündürecek haber
Maliye Bakanlığı, kısıtlamayı açıkladı. Altın yatırımcısını endişelendiren haber, ekonomik model değişikliğinden kaynaklı olarak ortaya çıktı.

Güvenli bir liman kabul edilen altın ile ilgili yaşananlar yatırımcıların kara kara düşünmesine neden oldu. Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyonla birlikte altın yatırımını arttıran tüketici, şimdilerde ne yapacağını düşünmeye başladı. Çünkü bakanlık tarafından yeni alınan ekonomik tedbirlerle birlikte altınla ilgili çarpıcı bir karar verildi.

gold7.webp

SON 50 YILIN REKORU GEÇEN YILA AİTTİ

Türkiye’de yaşanan ekonomik zorluklar, yüksek enflasyon etkileri, vatandaşlar için altını güvenli bir liman haline getirdi. Ancak altın ithalatında yaşanan yeni gelişmeler, sektörün dengelerini değiştirecek gibi görünüyor.

Geçtiğimiz yıl altın ithalatında rekor seviyelere ulaşılmış, özel şirketlerin de talepleri üzerine altın ithalatı son 50 yılın en üst seviyelerinde kaydedilmişti. Ancak mayıs seçimleri sonrası yeni ekonomi yönteminin uygulanması ve parasal sıkışma politikaları sonucunda altın ithalatına yönelik kısıtlamalar getirildi. Böylece 2024 yılının ilk iki ayına yansıyan verilere göre alınan tedbirlerin etkileri gözlemlenmeye başladı.

altin-gram.jpg

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üzerinden gerçekleştirilen altın ithalatı, Ocak ve Şubat aylarında 2023 yılının aynı dönemine oranla yüzde 80'e varan bir düşüş ile karşılaştı.

Geçen yılın aynı döneminde 125 bin 783 kilogram olan altın ithalatı, bu yıl 22 bin 739 kilogramla son 50 yılın en düşük seviyesine gerileyerek soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

KISITLAMALAR ARTTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Temmuz ayında aldığı yeni tedbirlerle, Avrupa Birliği ülkeleri dışından Türkiye'ye yapılan altın ithalatına yüzde 20 oranında ek vergi uygulaması başlattı. Ayrıca, Bakanlık yurt dışından altın alımları için kota genişletmesi yaparak, ithalatçıların bildirimde bulunma zorunluluğu getirdi.

85609.jpg

Bu önlemler sonrası, Eylül ayında ithal edilen altın miktarı 14 bin 961 kilograma geriledi ve en düşük seviyeyi gördü. Özellikle Ağustos ayında görülen 21 bin 223 kilogramlık ithalat ve yaşanan azalma, kısıtlayıcı bu politikaların etkisinin büyüklüğünü gözler önüne serdi.

Öte yandan Maliye Bakanlığı’nın aldığı son önlemler arasında şirketlerin yurt dışından altın alımı gerçekleştirmelerine 25 kilogramlık üst sınır getirilmesi de yer alıyor.

Bu adımlar, altın ithalatında daha fazla kontrol ve düzenleme sağlanması amacıyla atılıyor.

ARZ SORUNU YARATIR MI?

Altın üreticileri ve kuyumcu esnafı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından getirilen yeni tedbirler ve kota genişletmesi gibi kısıtlayıcı politikaların daha da sıkılaştırılması durumunda, piyasada arz sorunlarının yaşanabileceğini belirtiyorlar.

Endişeler, bu tür düzenlemelerin altın alım-satım işlemlerindeki makas aralığının genişlemesine ve piyasada dengesizliklere yol açabileceği yönünde oluyor. Böyle bir durumun altın piyasasında talebin yeterince karşılanamamasına neden olabileceği ve potansiyel olumsuz sonuçlar doğurabileceği endişesi bulunuyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.