Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Ata Yurda Yolculuk

Araştırmacı, yazar Arslan Tekin,  "Ata Yurda Yolculuk" adlı kitabında Uluğ Türkistan'dan bahsediyor. Küçük yaşlarda öğrendik Türk yurtlarının tutsak olduğunu. Yürüyüşlerde slogan atardık "Mao değil Alparslan, Vietnam değil Türkistan" diye.

Sovyetler Birliği (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ya da kısa adıyla SSCB) döneminde kan ağlayan, zulüm gören büyük bir Türk coğrafyası. Unutturulan ya da unutturulmak istenen soydaşlarımızın bulunduğu kutlu topraklar. Sovyetler yıkılınca birçok Türk Cumhuriyetleri ortaya çıktı. Dünyalar bizim oldu. Şimdi sıra Çin'de. O da yıkılacak. Zulüm payidar olmaz.

*

Arslan Tekin, eserini iki bölüm halinde hazırlarken şöyle tanıtıyor: "Bu kitap bir tarih eseri değildir. Bir rehber de, bir edebiyat, sosyoloji kitabı da değildir. Belki tarihten, edebiyattan, musikiden, sosyolojiden bir şeyler vardır. Hepsi de dağarcığımdan süzülerek kağıda yansımıştır."

Türk Cumhuriyetleri hakkında araştırma yapmak isteyen arkadaşlar için önemli bir yapıt. Biz bazı başlıkları köşemize alacağız: "Özbekistan neresi?", "Rakamlarla Özbekistan", Bozkırda sanat," "Dalların kökü: Ali Şir Nevâi", "Düz şehir: Taşkent", "Selamlama Toyu", "Bir Türkçe sevdalısı: Ebulgazi Bahadır Han", "Türkistan Hanlıkları", "Türkçe Meselesi Ne Olacak?", "Semerkand Yolunda", "Babür", "Alpamış Destanı" ve "Türkiye Bağları." 

*

Arslan Tekin, Rusların bugüne kadar Özbekistan'ı kontrol altında tutmaya çalıştıklarını, çünkü Türk dünyasının anahtarının Özbekistan olduğunu belirtiyor. Tekin, bunun nedenlerini ise şöyle açıklıyor:

1- Türkistan'ın tarihi tabanı burada; gelenekler yaşatılıyor.

2- Özbekistan jeopolotik olarak Türkistan'ın merkezidir.

3- Başka Türk cumhuriyetlerinin kara yolları, su yolları, doğal gaz boru hatları Özbekistan'dan geçiyor.

4- Özbekistan, Türk cumhuriyetleri içinde nüfus olarak Türk oranının en fazla olduğu cumhuriyettir.

5- Özbekistan, ilmi, medeniyeti, iktisadı, teknolojisi ile de diğer cumhuriyetlerin önündedir. Bu sebeple Rusya, çeşitli yollarla Özbekistan'ı avucunda tutmak isteyeceği tabiidir.

*

Esen kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları