Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Armağan kitaplar

Şu evde kaldığımız pandemi günlerinde en iyi yapılacak şeylerin başında şüphesiz kitaplarla haşir neşir olmak gelmekte. Biz de bunu yapmaktayız.  Türk fikir hayatına, kültürüne önemli katkılarda bulunan şahsiyetleri tanıtan ve "Armağan" adı verilen yapıtlar zaman zaman yayınlanmaktadır. Biz bu tür kitapları çok kıymetli görüyoruz. Bunlardan biri de arkeolog, düşün adamı, siyasetçi Remzi Oğuz Arık hakkında kaleme alınmıştır.

*

Şair H. Rıdvan Çongur'un yayına hazırladığı "Remzi Oğuz Arık Armağanı" adlı yapıt, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayınları'ndan 1987 yılında çıktı. Kitabın yayın heyetinde, akademisyenler Tahsin Özgüç, Haluk Karamağralı, Hikmet Tanyu, müzeci Recai Temizer ve H. Rıdvan Çongur yer almaktadır.

Kitap iki bölüm halinde hazırlanmış olup ilk kısımda Cevat Erder, Yusuf Boysal, Ahmet Savran, Yıldız Demiriz gibi birçok isim, Arık'ın yaptığı arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi vermektedir. İkinci bölümde de, Mehmet Kaplan'ın "Remzi Oğuz Arık ve Milliyetçilik Anlayışı" ile H. Rıdvan Çongur'un kaleme aldığı "Remzi Oğuz Arık'ın kısa hayat hikayesi" yer almaktadır. Necmettin Sefercioğlu, Arık hakkında yazılanlar hakkında bilgi verirken, Tahsin Özgüç, Ekrem Akurgal, Sedat Alp ve Raci Temizer de Arık'ı çeşitli yönleriyle tanıtmaktadır.

Örnek olarak verirsek, Tarık Somer, yakın dostu Arık'ı şöyle anlatıyor: "Son derece mütevazı, hatta fakir hayat şartlarında büyüdüğü halde başkalarını kıskanmamıştır. Türkleri birbirine bağlayan, kenetleyen ve istikbale güç kazandıran kültür hazinesinin aydınlığa çıkartılması, bu eşsiz değerlere milletçe sahip çıkılması için bütün gücüyle çalışmayı kendine ideal seçmiş, bencillikten uzak fedakâr bir insandır."

Ömrü kazı alanlarında geçti

Remzi Oğuz Arık, 1989 yılında Kozan'da doğdu. İstanbul Muallim Mektebi'ni bitirdi. Fransa'da Sorbonne Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun oldu. Arkeoloji ve Sanat Tarihi üzerinde ihtisas yaptı. Yurda döndükten sonra arkeolog olarak müze müdürlüklerinde bulundu. Manisa Müzesi'ni kurdu. Alacahöyük, Karaağaç, Konya çevresi ve daha birçok yerde kazı çalışmalarına katıldı. 1930-1942 yılları arası Ankara DTCF ve İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaptı. "Çığır" ve "Millet" dergilerini çıkardı. 1950 yılında Seyhan Milletvekili oldu. 1952'de Türkiye Köylü Partisi'ni kurdu. 3 Nisan 1954 tarihinde meydana gelen bir uçak kazasında Hakk’a yürüdü.

Yapıtları: "Alacahöyük Hafriyatı", "Karaoğlan Kazıları", "Köy Kadını-Memleket Parçaları", "İdeal ve İdeoloji", "Coğrafya'dan Vatan'a", "Türk İnkılabı ve Milliyetçiliğimiz", "Gurbet-İnmeyen Bayrak", "Türk Gençliğine".

*

Armağan kitaplara bir başka örnek olarak, Müge Gürsoy Sökmen ve Füsun Akatlı'nın hazırladığı "Bilge Karasu Aramızda", Erol Güngör, Sadettin Yağmur Gömeç, Osman Fikri Sertkaya'nın derlediği "Atsız Armağanı", Ahmet Sevgi'nin hazırladığı "Prof. Dr. Erol Güngör'ün Anısına Armağan" ve Dergah Yayınlarının "Mehmet Kaplan'a Armağan" adlı yapıtları gösterebiliriz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları