Anagold daha önce sızıntısı nedeni ile kapatılmıştı Vali'den siyanür sızıntısı açıklaması

Anagold  daha önce sızıntısı nedeni ile kapatılmıştı Vali'den siyanür sızıntısı açıklaması
Altın madenindeki kaymanın ardından Fırat Nehri'ne siyanür sızdığına dair iddiaları ilişkin Erzincan Valisi'nden açıklama geldi. Anagold Madenciliğin faaliyetleri siyanür sızıntısı nedeni ile bir süre durdurulmuştu.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu'dan İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan toprak kaymasıyla ilgili açıklama geldi. Vali, Fırat Nehri'ne her hangi bir sızmanın olmadığını söyledi.

Erzincan İliç ilçesinde Anagold Madenciliğin işlettiği altın madeninde toprak kaybı meydana geldi. Toprak altında kalan 9 işçiye henüz ulaşılamadı. Diğer yandan Haluk Levent yaptığı paylaşımla bir vatandaşın kendi imkanları ile göçükten çıktığı ve hastanede tedavi altına alındığını duyurdu.

erzincan1.jpg

DAHA ÖNCE DE SİYANÜR SIZDI

Madenden çıkartılan tonlarca toprağın biriktirildiği tepede yaşanan toprak kayması sonucu zehirli atıkların Fırat Nehri'ne ulaşmasından endişe ediliyor. Çöpler mevkiinde bulunan altın madeninde 2020 yılında siyanür sızıntısı meydana gelmiş maden şirketinin borularından 80 kilogram siyanür Fırat Nehri'ne karışmıştı. Bu nedenle 2 yıl kapalı kalan şirket 2022'de yeniden faaliyet izni alarak çalışmalarını devam etmişti.

erzincan2.jpg

VALİ'DEN SİYANÜR AÇIKLAMASI

Erzincan Valisi Aydoğdu, Bir eksik bir kusur varsa devletin gereğini yapacağını belirterek şu an önceliğin toprak altında olduğunu sanılan 9 kişinin kurtarılması olduğunu söyledi. Vali Aydoğdu atıkların Fırat Nehri'ne ulaşması söz konusu olmadığını belirtti.

Tüm itirazlara rağmen Erzincan’daki Anagold adlı altın madenine 'ÇED raporuna gerek' yok kararı verilmiş şirket sermaye artırımına giderek faaliyetlerine yeniden başlamıştı.

ŞİRKETİN VERGİ BORÇLARI SİLİNMİŞ

2023 yılında Anagold Madenciliğin 7.2 milyon dolar vergi borcu silindiği ortaya çıktı. 16 Haziran 2022 tarihinde ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir‘ kararı ile kapasiteni artıran şirket sahasını iyice genişletmişti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından açılan davalara karşın şirket projelerini iptal etmeyerek genişlemesini sürdürmüştü. Maden, İliç’teki aktif bir fay hattı üzerinde olması nedeni ile de korku saçıyor. Herhangi bir deprem nedeni ile Fırat Nehri'ne sızacak siyanürün çevre kirliliğinin ötesinde insan ölümlerine neden olabileceği belirtiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.