Alzheimer teşhisi için devrim niteliğinde gelişme ‘Vücuttaki bu değişim hastalığı 15 yıl önceden tespit ediyor’

Alzheimer teşhisi için devrim niteliğinde gelişme ‘Vücuttaki bu değişim hastalığı 15 yıl önceden tespit ediyor’
Son araştırmalar ortaya koydu; karın bölgesindeki gizli yağlanmalar Alzheimer’ın 15 yıl önceki habercisi olabilir…

Milliyet’te yer alan habere göre gizli karın yağları Alzheimer’ın sinyallerini 15 yıl önceden veriyor. Araştırmalar, daha Alzheimer semptomları ortaya çıkmadan önce hastalık riskinin ortaya konabileceğini söylüyor.

Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin (RSNA) yayımladığı araştırma kapsamında karın bölgesindeki gizli yağlanmaya sahip kişiler üzerindeki çalışmalar, bu hastalığın sinyallerinin yıllar öncesinden alınabileceğini açık ediyor. Uzmanlar konuyla ilgili uyarı yapıyor ve “karın yağlarına dikkat” diyor. Alzheimer riskini artırabilen bu durumdan korunmak önemli.

alz2.jpg

İÇ ORGANLARA BAKMAK ALZHEİMER’DAN HABER VERİYOR

Çalışmada, karın bölgesindeki iç organları çevreleyen iç organ yağı, semptomların ortaya çıkmasından 15 yıl öncesine kadar, 50 yaşındaki insanlarda gelecekteki demansa işaret edebilecek beyin değişiklikleriyle ilişkilendirildi.

Göbek olarak adlandırılan karın bölgesinin iç kısımlarında, bazen dışarıdan anlaşılmayan gömülü iç organ yağları, beyindeki iltihaplanmaya dair sinyallere sahip. Böylece Alzheimer teşhisi için karın yağları referans alınabilir.

alz1.jpg

BEYİNDE İLTİHAP TESPİT EDİLDİ

Yapılan araştırmalarda, fazla iç organ yağına sahip kişilerin beyinlerinin precuneus korteks bölümünde yüksek seviyelerde amiloid tespit edildi. Beynin precuneus korteks bölümü genellikle Alzheimer’ın erken belirtilerini ortaya seren bölge olarak biliniyor.

Karın ve iç organlarını çevreleyen yağ oranları fazla olan kişilerin beyinlerindeki iltihaplanmanın daha fazla olduğu araştırmalarla görüldü. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülen bu durum, araştırmacılara göre Alzheimer hastalığına katkıda bulunuyor. Yani iç organları çevreleyen yağlanma, beyinde Alzheimer’a katkı sağlayan iltihaplanmaya neden olabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.