Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Alanında kaynak eser: Türk Düşünce Tarihi

Hüseyin Gazi Topdemir''in hazırladığı Türk Düşünce Tarihi adlı eser alanında önemli bir boşluğu dolduruyor. Kitabı takdim yazısını kaleme alan Necati Öner, her türlü bilgi türüne hizmet etmiş, katkılarda bulunmuş bilim, fikir ve sanat adamlarımıza ihtiyacımız olduğunu belirterek "Bunlar arasında sanat adamlarımız, yani romancı, şair ve mimarlarımız tanınır, fakat fikir ve bilim adamlarımızın çoğunun adı aydınlarımız tarafından bile bilinmez. Bu bilgisizlik, acaba bizde özgün düşünce faaliyetleri yok mu? diye haksız çağrışımlar yaptıran soruyu akla getirebiliyor. Yabancı düşünce adamlarına gösterilen ilgi Türk düşünürlerine de gösterilse gerek geçmişte, gerek günümüzde zengin bir fikir hayatımızın olduğu görülecektir. İşte bu küçük kitap bu amaçla hazırlanmıştır" ifadelerini kullanıyor.

Hüseyin Gazi Topdemir''in yayına hazırladığı kitabın ilk makalesi Türklerde Felsefe başlığını taşırken, konuyla ilgili yazı Prof. Dr. Mehmet S. Aydın''a ait. Aydın, Türk ulusunun felsefe kültürüne katkılarını görebilmek için düşünce tarihimizin bu açıdan yeniden ele alınması gerektiğini belirtiyor. Aydın, bu konudaki düşüncesini Metafizik, Psikoloji, Ahlak ve Siyaset Felsefesi ara başlığı altında inceliyor.

Öğretim üyeleri Esin Kahya ve Hüseyin Gazi Topdemir de kitabın ikinci makalesi Türklerde Bilim''i birlikte kaleme almışlar. Türk ulusunun bilime katkısı İslâm öncesi dönem, İslâm sonrası dönem olarak anlatılırken İslam dönemine ağırlık verildiği görülmektedir. Burada Karahanlılar ve Gazneliler, Selçuklular ve Osmanlılar dönemi ele alınıyor.

Prof. Dr. Abdülkuddus Bingöl, Türklerde Mantık konusuna değinerek konuyla ilgili yapıtlar hakkında bilgi verirken, Prof. M. Sait Yazıcıoğlu Türklerde Kelâm, öğretim üyesi Ersoy Taşdemirci ise Türklerde Eğitim konusundan bahsediyor.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı yayınlarından 2001 yılında çıkan kitap 216 sayfa olup Türk Düşünce Tarihi üzerine çalışma yapan arkadaşlar için bir kaynak özelliği taşıyor.

Esen kalın.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları