Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Alanında kaynak eser: Ermeni Sendromu

Türkler ve Ermeniler arasında geçen mücadelelerle ilgili Türkiye''de ve Azerbaycan''da yüzlerce eser yazılmıştır. Haksız yere Türkler suçlanmaktadır. Avrupa ülkeleri ise Türk ulusuna karşı besledikleri kin nedeniyle sürekli Ermenileri kullanmışlar, soykırım iddialarına destek olmuşlardır.

*

Filoloji uzmanı Dr. Aygün Hasanoğlu, bir Azerbaycan Türkü olarak kaleme aldığı "Ermeni Sendromu" adlı kitabında Ermeni sorununu, Azerbaycan Türklerinin yaşadığı sıkıntıları, Karabağ savaşının gerçeklerini, Gülüstan anlaşmasıyla ülkenin nasıl bölündüğü gibi birçok konulara değinmektedir. Kitabı Türkiye Türkçesine aktaran ise Battal Duran.

*

Kitabın Önsöz''ü ise Prof. Dr. Rövşen Mustafayev''e ait. Azerbaycan Millî İlimler Akademisi ve Devlet Kuruculuğu Enstitüsü''nün direktörü olarak görev yapan ve aynı zamanda siyasi ilimler doktoru olan Rövşen Mustafayev, eserin yazarı Aygün Hasanoğlu''nu "İstidatlı, yetenekli araştırmacı" olarak tanıtıyor. Hasanoğlu''nun eserini okuduktan sonra milyonlarca insanın hayatına son veren Ermeniliğin ideolojik imkânlarının tükenmek üzere olduğuna tamamen emin olduğunu belirtiyor.

*

Aygün Hasanoğlu, kitabına "Ermeniler tarafından Azerbaycanlı Türklere yapılmış soykırımı" anlatarak başlarken, Ermeni konusunun ortaya çıkması, Büyük Ermenistan iddiası, Kafkasya''nın işgali ile devam ediyor. Konuyla ilgili yazılmış kaynaklardan örnekler veriyor. Rusya ve İran arasında 1813 senesinde imzalanmış Gülüstan (Gülistan) anlaşmasını anlatıyor, sonuçlarına değiniyor, Türkmençay Anlaşması maddelerini okuyucuya sunuyor.

Kitapta, belgelere göre 1905-1906 senelerindeki Azerbaycan olayları anlatılırken, Nahçıvan olayları, Erivan olayları, Cebrayıl Garyagin olayları, Sırhavent olayları, Ümitli faciası, Gence ve Kazah olayları, Katar olayları, Okçu köyünün kaderi ve Sakkarsu olayları hakkında bilgi veriliyor. Ayrıca, "Azerbaycan''ı parçalayan anlaşmalar, Türkiye''de Türklere yapılan soykırım, Deportasyon, Azerbaycan''ın sulh misyonları, Kuralsız savaşın kurbanları, Esir ve rehinelerin kasten sakat edilmesi, Cezasız kalmış cinayetler, Ermenilerin terörist liderleri, Ermeni Vandalizmi" gibi birçok başlıklar bulunuyor.

*

Kitabın sonuç bölümünde ise şu ifadeler dikkat çekiyor: "Problemi çözmekle ilgili olan devletler ve Uluslararası Kurumlar gereken desteği yaparak bu çözüme olanak sağlamazlarsa ve Uluslararası Kuralların uygulanmasına yardım etmezlerse,  o zaman Azerbaycan''ın bir tek çözüm yolu kalıyor: Dağlık Karabağ sorununu ülkenin iç işi olarak değerlendirip problemi kendi gücüyle halletmek."

*

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi İnsan Hakları Enstitüsü İlmi Şûrasının referansı ile yayımlanan "Ermeni Sendromu" adlı eser 2013 yılında basılmış olup 482 sayfa. Kitapta ayrıca birçok fotoğraf ve harita yer alıyor.

*

Kitabın sonuç yazısında belirtildiği gibi Azerbaycan, Uluslararası Kurallar uygulanmayınca Dağlık Karabağ sorununu büyük ölçüde kendi gücüyle çözüme kavuşturmuştur. 2020 yılında İkinci Karabağ Savaşı çıkmış, 44 günlük savaşta Azerbaycan, Türkiye''nin desteğiyle işgal edilen topraklarını yeniden elde etmiştir.

*

Dr. Aygün Hasanoğlu''nun kitabı hakkında bir makale daha kaleme alacağız. Önemli bilgiler var.

Esen kalın.

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları